Werk aan de winkel voor de Limburgse economie: "We zitten nog altijd in de grijze middenmoot"

55 regio's in Europa deden het vorig jaar economisch beter dan Limburg. Dat blijkt uit berekeningen van Voka-Limburg. De werkgeversorganisatie roept de overheden in ons land dan ook op om snel werk te maken van investeringen in de infrastructuur en de digitalisering, en in te zetten op onderwijs en innovatie.

2019 was een goed jaar voor de Limburgse economie, geen enkele regio in Vlaanderen deed beter. Maar vergeleken met andere Europese regio's scoorde Limburg niet goed. Maar liefst 55 regio's doen het volgens een Europese vergelijkende studie beter dan Limburg. Die studie brengt 70 indicatoren in kaart,  gaande van infrastructuur, over gezondheid tot digitalisering. 

Effecten van de coronacrisis

Intussen woedt volop de coronacrisis. "Wat de precies impact daarvan is op de Limburgse economie, is nog onduidelijk", volgens Karin Van De Velde, voorzitter van Voka-Limburg: "Het is nu al duidelijk dat de overheden in ons land snel moeten schakelen en er voor zorgen dat de bedrijven opnieuw kunnen groeien".

Lijst met 16 maatregelen

Het lijstje aanbevelingen van Voka-Limburg voor de Vlaamse en federale overheid is dan ook lang. Voor de Limburgse economie is het vooral belangrijk dat de regio nog aantrekkelijker wordt voor buitenlandse investeerders. Dat kan door de infrastructuur verder uit te bouwen en verder in te zetten op digitalisering. Tegelijk moet ook de mismatch op de arbeidsmarkt aangepakt worden. Het aantal jongeren met een technische scholing neemt nog altijd af. Heel wat werknemers die met pensioen gaan kunnen met moeite vervangen worden. Ook het aantal hooggeschoolden moet groeien. Tot slot moet innovatie alle kansen krijgen. Volgens Kris Claes, directeur van Voka-Limburg kan Limburg op die manier over 5 jaar evolueren tot een topregio. 

 

Meest gelezen