Vier migranten verdronken voor de kust van Kreta, bijna 60 anderen gered

Voor de kust van het Griekse eiland Kreta is een boot met migranten gezonken. Twee kinderen en een vrouw zijn verdronken. Vanmiddag is ook een vierde lichaam geborgen. Meer dan vijftig mensen konden gered worden. De Griekse kustwacht is op zoek naar mogelijk meer opvarenden.

De boot waarop de migranten zaten, zonk zo'n twintig kilometer ten oosten van Kreta, in op dat moment zeer woelig water. Zeker 57 opvarenden konden worden gered, maar voor vier mensen kwam alle hulp te laat. Vanochtend werden de lichamen van een vrouw en twee jonge kinderen gevonden. Later op de dag is een vierde lichaam geborgen.

De kustwacht werd naar verluidt gealarmeerd door een man die vanop de boot een noodnummer zou hebben gebeld. De zoekactie naar nog meer overlevenden of slachtoffers gaat nog voort. In moeilijke omstandigheden, want er staat een stevige wind. Zeven schepen en twee helikopters worden daarvoor ingezet.

Al is het niet duidelijk hoeveel mensen er oorspronkelijk aan boord waren en of er dus nog vermisten zijn. Ook de overlevenden konden daar geen antwoord op geven.

Griekenland is een van de belangrijke aankomstplaatsen voor vele migranten en asielzoekers die vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Azië de Europese Unie willen binnenkomen. In 2015 en 2016 kwamen meer dan een miljoen mensen Griekenland binnen. In 2019 waren dat er ongeveer 74.500, volgens cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. De centra waar al die mensen worden opgevangen, zitten overvol, tor ver boven de maximumcapaciteit.

De meerderheid van hen steekt in kleine bootjes vanuit Turkije de zee over naar de dichtbij gelegen Griekse eilanden. Maar smokkelaars zouden ook grotere (zeil)boten inzetten om migranten via een route langs Kreta verderop naar Italië te brengen.

Meest gelezen