Apple lanceert een nieuwe Apple Watch en iPad, maar stelt nieuwe iPhone uit door coronacrisis

Apple heeft zopas tijdens een bescheiden evenement de nieuwe Apple Watch en iPad voorgesteld. Daarnaast wil Apple met Apple One de abonnementen voor zijn streaming- en gameplatform in één abonnement bundelen. De nieuwe iPhone werd niet voorgesteld, omdat de productie van het toestel vertraging heeft opgelopen door de coronacrisis. 

Normaal gezien houdt Apple voor de lancering van zijn producten een groot evenement in het Steve Jobs Theater, een zaal in het midden van de campus van de hoofdzetel, die vernoemd is naar de legendarische oprichter van het bedrijf. 

Bescheiden lancering in een leeg gebouw

Maar de coronacrisis besliste daar anders over. In de plaats daarvan kregen we een uiteenzetting van verschillende topmensen van Apple die elk een onderdeel van de lancering op zich namen. Elk van hen zat in een ander deel van de immense hoofdzetel. 

CEO Tim Cook gaf de aftrap en zei wat we allemaal konden verwachten: een nieuwe Apple Watch en een nieuwe iPad. Zonder te veel bescheidenheid kondigde hij ook aan dat zijn slimme horloge "een van de meest verkochte horloges ter wereld is". "De horloge wordt niet meer gebruikt om alleen de tijd te lezen", zei de trotse CEO. 

Feit is dat de Apple Watch geëvolueerd is naar een toestel dat, naast een gewone klok, heel veel parameters bijhoudt. Het meet de hartslag, houdt het slaapritme bij, registreert mogelijke hartritmestoornissen en kan volgens Apple vanaf dit jaar ook de hoeveelheid zuurstof in het bloed waarnemen. Hiermee speelt Apple in op de coronacrisis. De hoeveelheid zuurstof in het bloed of bloedsaturatie is een belangrijke parameter die gemeten wordt bij coronapatiënten.

Volgens Apple kan de Apple Watch Series 6 (de naam van de horloge) dat doen dankzij een ingewikkeld systeem waarbij kleine sensoren aan de onderkant van de horloge infrarood licht op de arm projecteren. 

Naam van "goedkope" Apple Watch geleend van de iPhone

Naast de reguliere Apple Watch kondigde Apple ook een "goedkope" versie aan: de Watch SE. Hier heeft Apple de benaming geleend van de gelijknamige iPhone. De iPhone SE is een iPhone met componenten van een ouder model die in een nieuw jasje wordt gestoken. Hierdoor is die goedkoper dan de gewone iPhone.

Door de toestellen tegen een lagere prijs te verkopen, wil Apple nieuwe klanten overtuigen.

Apple One

Naast een Apple Watch kwam Apple ook met een nieuwe abonnements­formule die verschillende diensten bundelt. De formule krijgt de naam Apple One. Voor een vast bedrag per maand kan je ervoor kiezen om de streamingplatformen voor muziek (Apple Music), film (Apple TV+), games (Apple Arcade) en iCloud (opslag in de cloud) samen te betalen. Het is geen geheim dat Apple TV+ niet echt aanslaat bij het brede publiek, en Apple probeert de mensen te binden door verschillende diensten tegelijk aan te bieden.  

De nieuwe iPad en iPad Air

Uiteindelijk werden er ook een iPad en iPad Air aangekondigd. Tijdens de presentatie, die strak werd geregisseerd, vertelde een hoofdingenieur gedetailleerd over de onderdelen van de computerchip van de iPad Air. Het leek erop dat Apple hiermee tijd wilde rekken. Normaal gezien kondigt Apple tijdens het jaarlijks evenement van september een nieuwe iPhone aan, maar CEO Tim Cook repte daarover met geen woord.

Op dat toestel zullen we nog even moeten wachten. Apple zou van plan zijn om in oktober een apart evenement te houden voor zijn nieuwe smartphone. De bouw van dat toestel liep vertraging op doordat de fabrieken die de iPhone 12 leveren gedeeltelijk gesloten waren wegens de coronacrisis.

Apple weet uit ervaring dat de diehard fans vlak na de lancering hun toestel willen bestellen en Apple wil zeker zijn dat er dan genoeg in voorraad zijn. 

Meest gelezen