België geeft gestolen Maya-masker van 1.000 jaar oud terug aan Guatemala

België heeft maandag een 1.000 jaar oud Maya-masker terugbezorgd aan Guatemala. Volgens het Guatemalteekse ministerie van Buitenlandse Zaken werd het masker gestolen en illegaal uitgevoerd. Een expert van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel bestempelt het masker als "van onschatbare waarde".

Het masker werd op 24 oktober 2008 in Brussel in beslag genomen en na 12 jaar besloot de rechtbank dat het teruggegeven moest worden aan Guatemala, aldus het Guatemalteekse ministerie. De archeologische schat is gemaakt uit de edelsteen jade en wordt gedateerd tussen het jaar 600 en 900. "Het stuk, in mozaïek van jade, was illegaal geëxporteerd", luidt het in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Masker van "onschatbare" waarde

Het masker stelt Chaac voor, de god van regen, donder en windstreken. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste goden van de Mayabeschaving.

De authenticiteit van het masker werd gecertificeerd door Serge Purini, expert van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) van Brussel. Het object is van "onschatbare" waarde, benadrukt de deskundige en werd maandag overhandigd aan de ambassadeur van Guatemala in België.

De Maya's zijn een volk dat in het zuiden van Mexico en het noordelijke deel van Centraal-Amerika woont. In totaal zijn er op de wereld zo'n 8 à 9 miljoen Maya's, de meesten wonen in Guatemala en het zuiden van Mexico.

De Mayacultuur bereikte haar hoogtepunt tussen het jaar 250 en 900. Ze breidde haar invloed uit over het huidige Zuid-Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras en Belize.

Meest gelezen