Alexander Dumarey

Blaarmeersen vanaf volgende zomer opgedeeld in zones: “We scheiden de families van jongeren met luide muziek”

De stad Gent gaat het recreatiedomein De Blaarmeersen tegen volgende zomer herinrichten. De grootste verandering is dat het strand en de ligweide opgedeeld wordt in verschillende zones. Wie op zoek is naar rust, kan er dan voor kiezen om ver weg te gaan zitten van mensen die luide muziek spelen. 

“Volgend jaar willen we een betere zonering van de Blaarmeersen hebben”, vertelt schepen Sofie Bracke (Open VLD). “Op dit moment mag iedereen op de strandzone gaan zitten waar hij of zij wil. Dat maakt dat iedereen kriskras door elkaar zit en dat zorgt weleens voor wrijvingen. Een zonering van de strandzone en ligweide lijkt ons de ideale oplossing.”

Rustige en drukke zones

“We willen zorgen voor rustige en gezinsvriendelijke zones”, gaat Bracke verder. “Maar er moeten ook zones zijn waar jongeren zich kunnen uitleven, muziek kunnen opzetten en tegen een bal kunnen trappen.” Komende zomer wil de stad de zones op het terrein al kenbaar maken. “We zorgen voor signalisatie, maar we willen de ruimtes ook zo inkleden dat je aanvoelt waar je zit. Als je in een rustige zone terechtkomt, moet je aanvoelen dat dat niet de plek is om luide muziek op te zetten.”

Afgelopen zomer

De stad Gent heeft intussen ook een rapport opgemaakt van incidenten die afgelopen zomer op de Blaarmeersen hebben plaatsgevonden. “De sfeer was op sommige dagen niet optimaal, maar bovenal was er een goede samenwerking op het terrein wat maakte dat de problemen beheersbaar waren”, vertelt Bracke. “Er is geen enkele situatie echt geëscaleerd.” 

Er waren wel een heleboel tussenkomsten van de toezichters. In juli waren dat er ongeveer 2.000 en in augustus bijna 15.000. De meeste opmerkingen gingen over het niet naleven van de coronamaatregelen. “In augustus was 91% van de opmerkingen coronagerelateerd. Dat komt omdat men toen een mondmasker moest dragen op het terrein.” De opmerkingen werden gegeven door toezichters, er werd zelden een tussenkomst van de politie gevraagd. 

Meest gelezen