Moria
AFP or licensors

België wil twaalf niet-begeleide minderjarigen opvangen uit Moria, De Block: "Maar deeltje van de discussie"  

Ons land is bereid om twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het verwoeste opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Dat bericht werd gemeld door De Morgen en het werd bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Maar intussen zegt de minister wel dat het niet om definitieve aantallen gaat. "Dat is maar een deeltje van de discussie", aldus De Block op Twitter. Morgen is er overleg met de Griekse autoriteiten, schrijft ze. 

Het vluchtelingenkamp Moria werd vorige week verwoest door een brand. Bijna 13.000 vluchtelingen en migranten zijn daardoor dakloos geworden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde vorige donderdag een Frans-Duits initiatief aan om binnen de Europese Unie 400 minderjarige asielzoekers uit Moria op te vangen.

Nederland toonde zich bereid om 100 asielzoekers uit Moria op te vangen. Het gaat om 50 alleenstaande minderjarigen, jonger dan 14 jaar, en 50 mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Duitsland had al bekendgemaakt dat het 100 tot 150 jongeren zou opvangen van de 400 niet-begeleide minderjarigen. 

Ons land zou voorstellen om twaalf niet-begeleide jongeren op te vangen, dat heeft De Morgen gemeld en het nieuws werd bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Maar minister De Block schrijft intussen op Twitter dat 12 niet het definitieve aantal is en doet uitschijnen dat ons land meer mensen zal opgevangen. "Het klopt niet dat we enkel 12 niet-begeleide minderjarigen zullen opvangen, zoals velen verkeerd concluderen. Dat is maar een deeltje van de discussie. Ik spreek morgen nog met de Griekse autoriteiten, hopelijk snel meer duidelijkheid", aldus minister De Block.

"Elk lid EU moet eerlijke bijdrage leveren"

De 12 kinderen die ons land zou opvangen, wat althans in de eerste communicatie werden meegedeeld, komen overeen met een "fair share" van drie procent van de in totaal 400 kinderen die binnen de Europese Unie zouden worden opgevangen.

Ons land blijft aandringen op een structurele oplossing en wil dat elke Europese lidstaat een eerlijke bijdrage levert. Een bijdrage die onder andere gebaseerd is op de draagkracht en de grootte van elk land.

Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen