AFP or licensors

Britse premier Johnson zet door met omstreden brexitwet, eerste lezing goedgekeurd in parlement

Het Britse parlement heeft een omstreden wetsvoorstel waarmee premier Boris Johnson enkele brexitafspraken met de Europese Unie wil terugdraaien, een eerste keer goedgekeurd. De oppositie én enkele partijgenoten van Johnson probeerden het voorstel tegen te houden, maar een meerderheid keurde het goed. Het voorstel moet nu nog verder in detail besproken worden en kan dus inhoudelijk nog veranderen.

De Britse premier gooide een week geleden een bommetje in het brexitdossier. Terwijl de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen zijn land en de Europese Unie verre van vlot verlopen, stookte Johnson de boel nog wat meer op door een wetsvoorstel op tafel te leggen dat een deel van het uitstapakkoord met de Europese Unie wil terugdraaien.

Dat uitstapakkoord regelt de brexit op zich, de manier dus waarop de Britten uit de Europese Unie stappen en de gevolgen daarvan. Er is meer dan twee jaar over onderhandeld. De formele brexit vond plaats op 31 januari 2020, maar de Britten stappen eind dit jaar pas echt uit de EU. Tot dan loopt een overgangsperiode waarin het Verenigd Koninkrijk en de EU onderhandelen over een nieuw handelsakkoord.

Johnson wil nu enkele met de EU gemaakte afspraken terugdraaien, onder meer over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en over staatssteun. Het wetsvoorstel lokte meteen heel wat kritiek uit, zowel in eigen land als bij de Europese Unie. Maar Johnson zet kennelijk door. Het wetsvoorstel werd gisteravond voor een eerste keer goedgekeurd in het Britse parlement.

De oppositie én enkele partijgenoten van Johnson probeerden het voorstel tegen te houden. Zij vrezen voor de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk, want het wetsvoorstel gaat in tegen een internationaal akkoord en zou dus in strijd zijn met het internationaal recht. Johnson zelf noemt zijn voorstel een "vangnet" voor als er geen handelsakkoord komt met de EU.

De komende vier dagen zal het voorstel verder in detail besproken worden. Het wordt dus afwachten of er inhoudelijk nog veel aan veranderd zal worden en in welke mate Johnsons plannen overeind zullen blijven.

Hoe dan ook kan deze nieuwe ontwikkeling in het hele brexitproces op weinig goedkeuring rekenen bij de Europese Unie, die wil dat Johnson het voorstel weer intrekt. Zo niet dreigt het de onderhandelingen over een handelsakkoord in gevaar te brengen.

"Het internationaal recht overtreden is onaanvaardbaar en creëert niet het vertrouwen dat we nodig hebben om onze toekomstige relatie op te bouwen", zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel eerder al. Ook Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier klopte op die nagel: "Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn de sleutelwoorden en dat zal zo blijven", klonk het kort en krachtig.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen