WWW.KBR.BE

De "schatkamer" van de Bourgondische hertogen wordt toegankelijk voor het grote publiek

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) zal voor het eerst de kostbare handschriften uit de persoonlijke bibliotheek van de Bourgondische hertogen permanent tentoonstellen in een nieuw museum, het KBR museum. Wie het populaire boek "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo in het echt wil beleven, is vanaf vrijdag aan het goede adres in Brussel. 

Lang was de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) enkel een plek voor onderzoekers en studenten op zoek naar een rustige studieplek. Vanaf deze week wil de bibliotheek ook een breed publiek verwelkomen. In navolging van buitenlandse voorbeelden, zoals de British Library in Londen, toont de KBR enkele topstukken uit de collectie in een gloednieuw museum: het KBR museum

Het gaat over onze geschiedenis. Dat willen we blijven promoten, ook in Brussel

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme (N-VA)

Die topstukken komen voornamelijk uit de vroegere familiebibliotheek van de Bourgondische hertogen, de Librije. Een "schatkamer" die de KBR koestert en nu voor het eerst permanent tentoonstelt. De kostbare handschriften uit de 15e eeuw worden aangevuld met kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de Bourgondiërs.

Niet alleen handschriften, ook wapens uit de tijd van de Bourgondische hertogen worden getoond in KBR museum
WWW.KBR.BE

De verschillende hertogen lieten de beste kunstenaars van hun tijd samenwerken. Zo toont KBR museum het eerste volume van de Chroniques de Hainaut (1447-1468), waarvoor Rogier van der Weyden een van de miniaturen verzorgde.

Ondanks branden, oorlogen en revoluties is nog altijd een derde van de oorspronkelijke Librije ter plekke

Bart Van Loo, auteur

Op het hoogtepunt bevatte de collectie meer dan 900 handschriften. "Ondanks branden, oorlogen en revoluties is nog altijd een derde van de oorspronkelijke Librije ter plekke", stelt Bart Van Loo, auteur van "De Bourgondiërs". Een 40-tal bewaarde handschriften zijn nu te zien in KBR museum.

Jean Wauquelin biedt zijn werk aan Filips de Goede aan. Miniatuur van Rogier van de Weyden in Les Chroniques de Hainaut. KBR, ms 9242, f. 1r

Na vier maanden verandert de presentatie, om conservatorische redenen zegt Sara Lammens, algemeen directeur KBR: "De regel is dat de handschriften vier maanden tentoongesteld mogen worden, daarna blijven ze voor drie jaar(!) in het donker. Dus we gaan drie keer per jaar een aantal stukken wisselen, dat geeft ons ook de kans om aan de bezoeker telkens nieuwe documenten te tonen."

Waar komt het woord miniatuur vandaan?

Miniatuur is een afleiding van "minium", dat is een van de alleroudste pigmenten, gebruikt om verf te kleuren. Het giftige oranje poeder minium krijg je door loodwit te verhitten tot het uit elkaar valt. 

Het nieuwe KBR Museum zou oorspronkelijk al op 15 mei van dit jaar openen, maar daar stak de lockdown een stokje voor. "We hebben lang getwijfeld, september leek ook nog een gok", bekent Sara Lammens. "Maar we zijn blij dat we vandaag met deze opening kunnen bijdragen tot de heropleving van het culturele en sociale leven."

WWW.KBR.BE

Het museum kreeg niet alleen financiële ondersteuning van de (federale) Regie der Gebouwen, ook Toerisme Vlaanderen investeerde 2,3 miljoen euro, vertelt Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir (N-VA): "Het gaat over onze geschiedenis. Dat willen we blijven promoten, ook in Brussel. Toeristen die Brussel bezoeken, die gaan ook door, naar bijvoorbeeld Antwerpen of Gent." De curatoren dromen van 100.000 (buitenlandse) bezoekers per jaar, maar kijken in deze coronatijden in de eerste plaats naar toeristen uit eigen streek.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

KBR museum wordt donderdag officieel geopend door koning Filip, vanaf vrijdag is het museum toegankelijk. Er worden 50 mensen per uur toegelaten, best op voorhand een tijdslot reserveren. Na 19 januari worden de handschriften gewisseld en is er een nieuwe presentatie te zien.

Meest gelezen