Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

EU-voorzitter Charles Michel wil "dat alle lidstaten delen in de lasten van migratie" tijdens bezoek aan Athene

EU-topman Charles Michel is in Athene zijn steun gaan uitspreken aan Griekenland na de brand in het grote vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos. Het bleef echter bij een oproep tot de andere lidstaten om hun deel van de last op zich te nemen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis vroeg steun van de EU om een nieuw opvangkamp op Lesbos te bouwen. Vanmiddag heeft Charles Michel overigens het eiland Lesbos bezocht.

Het uitbranden van het grote kamp Moria op Lesbos heeft de asiel- en migratiekwestie opnieuw bovenaan de Europese agenda geplaatst. EU-president Charles Michel deed tijdens zijn bezoek aan Athene dan ook een oproep naar alle EU-lidstaten om een deel van de asielstroom in Griekenland en Italië op zich te nemen.

De EU moet een rechtvaardig, sterk en efficiënt antwoord bieden op de kwestie van migratie

EU-president Charles Michel in Athene

Michel deed opnieuw een oproep aan de lidstaten om meer in te zetten op de opvang van vluchtelingen, respect voor het recht op asiel en op een beleid van terugkeer. Het is echter niet de eerste keer dat de EU dat soort oproepen lanceert en het zijn altijd dezelfde landen die de nek uitsteken en dezelfden die weigeren. Charles Michel heeft vanmiddag overigens het kamp Moria op Lesbos bezocht en heeft daar zijn solidariteit geuit met de migranten, met de lokale inwoners van Lesbos, de hulpverleners en de Griekse overheid. Hij herhaalde de noodzaak van meer Europese verantwoordelijkheid in de kwestie.

Ik ben persoonlijk geraakt door deze dramatische situatie

Charles Michel op het eiland Lesbos

Duitsland gaat overigens 1.553 migranten uit de Griekse eilanden opnemen. Dat heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel bevestigd. Berlijn vraagt nu ook een inspanning van andere landen. Net vandaag heeft ook België beslist om twaalf niet-begeleide minderjarigen toe te laten. Dat is gemeld door De Morgen en door minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) bevestigd aan het persbureau Belga. De Block laat wel uitschijnen dat er mogelijk meer mensen zullen worden opgenomen, maar daarover is er nog overleg met de Griekse overheid.

Griekenland wil "daden, geen woorden"

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis eist intussen "solidariteit van Europa" inzake de vluchtelingencrisis. "Het is tijd dat Europa woorden in daden vertaalt", luidde het na de ontmoeting met Charles Michel.

Er zal een nieuw opvangcentrum komen met meer steun en betrokkenheid van de EU

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis

Het kamp van Moria op het eiland Lesbos hoort volgens de Griekse premier "tot het verleden". Hij kondigde aan dat er een nieuw opvangcentrum komt om Moria te vervangen, dit keer met meer steun en betrokkenheid van de Europese Unie. 

Los van de bereidheid van Europa, zal dat niet eenvoudig zijn. Veel van de 12.000 bewoners van Moria willen niet naar een nieuw tentenkamp dat het Griekse leger op Moria aan het inrichten is. Zij eisen transfer naar het Griekse vasteland en de rest van de EU. Nog voor de persconferentie met Michel had de Griekse regering echter aangekondigd "dat de migranten desnoods met geweld" naar dat nieuwe kamp op Lesbos zouden gebracht worden. Op Lesbos zelf groeien de spanningen met de Griekse inwoners. Die hebben voor vandaag een betoging gepland om het vertrek van de migranten van hun eiland te eisen.

Nog volgens Athene zijn vandaag overigens vijf migranten gearresteerd op Lesbos. Ze worden ervan verdacht dat ze het kamp in brand hebben gestoken. De Griekse regering had eerder al de schuld voor de brand bij de migranten gelegd omdat er verschillende vuurhaarden zouden geweest zijn. (Lees verder onder de foto).

Het Griekse leger heeft in allerijl een tentenkamp opgericht, maar veel migranten willen daar niet naartoe.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Athene "bereid tot onmiddellijke gesprekken met Turkije"

Het andere grote gespreksonderwerp tussen Michel en Mitsotakis vandaag was de ruzie tussen Griekenland en Turkije over de maritieme zones in het oosten van de Middellandse Zee. Beide landen betwisten daar grote economische exclusieve zones die elkaar overlappen.

Mitsotakis zei dat hij bereid is om "onmiddellijk onderhandelingen te beginnen met Turkije" over die kwestie. De spanning is wat gaan liggen nadat Turkije een wetenschappelijk schip dat de zeebodem onderzoekt naar olie en gas, teruggetrokken heeft. De voorbije dagen was het tot enkele incidenten tussen de Griekse en de Turkse marine gekomen.

Griekenland wil van de EU steun tegenover Turkije -dat geen lidstaat is- en heeft die ook gekregen van Cyprus, Frankrijk en Italië. Die landen hebben overigens de voorbije dagen vliegtuigen en schepen gestuurd voor militaire oefeningen met het Griekse leger. Dat heeft tot een woordenstrijd geleid tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Turkse tegenhanger Tayyip Erdogan. Duitsland probeert wat te bemiddelen en Michel hield zich vandaag wat op de vlakte.

Griekse marineschepen tijdens oefeningen in de Middellandse Zee.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen