Bart De Pauw

Geen carnaval in Blankenberge in 2021 uit angst voor coronabesmettingen

Met pijn in het hart heeft de stad Blankenberge de carnavalsstoet van volgend jaar geschrapt wegens het risico op coronabesmetting. De stad deed dat op voorstel van de overgrote meerderheid van de twintig carnavalsgroepen. Volgens hen was de toestand van onzekerheid niet langer vol te houden. 

De carnavalsverenigingen steken veel tijd en geld in de voorbereiding. Daar moet je ook tijdig aan beginnen. De twintig groepen kozen dus voor de korte pijn, waarmee ze wilden vermijden dat al hun centen en hun moeite voor niks konden zijn. Veel groepen hadden dit jaar al weinig geld bij de start, omdat sponsors hadden afgehaakt. 

Voorbereiding coronaproof?

Ook de voorbereidingen van de carnavalstoet moeten coronaveilig kunnen gebeuren en daar wringt het schoentje, zegt Bart De Pauw, die met zijn groep De Pekkers vorig jaar nog de prijs van mooiste wagen in de wacht sleepte. "Het werken aan de wagens, dat lukt nog. In zo'n loods kan je ver van elkaar staan. Maar de kostuums, die worden in een zaaltje gemaakt en dan zitten ze daar allemaal dicht bij elkaar..." 

Stad droomt nog van een minimumprogramma

Het stadsbestuur van Blankenberge hoopte nog tot op het eind dat de stoet toch kon gered worden, omdat hij erg belangrijk is voor het toerisme. Maar het stadsbestuur begrijpt de beslissing. Al blijft schepen van carnaval Benny Herpoel (N-VA) nog hopen: "Misschien kan er nog een beperkt feest, als er een vaccin zou zijn, of een versoepeling voor de horeca." Maar het lijkt op hopen tegen beter weten in. Bart De Pauw, die prins van carnaval van België was in 2014, weet het intussen: alle prinsenverkiezingen in ons land zijn afgelast. Alle prinsen blijven een jaartje langer regeren. 

 

Meest gelezen