34,3 graden in Ukkel: een recordtemperatuur voor de maand september  

Het was in ons land nog nooit zo warm in september als vandaag. In Ukkel liep de temperatuur op tot 34,3 graden. Dat is de hoogste temperatuur in september sinds het begin van de metingen. Dit is dus niet alleen een dagrecord voor 15 september, maar ook een maandrecord. Gisteren werd ook al het dagrecord voor 14 september verpulverd. We klopten toen af op 31,3 graden. 

Vandaag was het een erg zonnige dag. De temperaturen liepen op tot boven de 30 graden, wat heel uitzonderlijk is voor de tijd van het jaar. De 34,3 graden in Ukkel is maar liefst 1,5 graad boven het vorige record voor september.

Dit zijn de dagrecords uit Ukkel sinds het begin van de meting:

  • 13 september: 31,2 graden (2016)
  • 14 september: 31,3 graden (2020)
  • 15 september: 34,3 graden (2020)

Zomerse dagen met zo'n 25 graden komen vaker voor midden september. Maar deze temperaturen zijn toch een ander verhaal. "Zo laat in het jaar nog eens 30 graden of meer is nog maar eens een teken dat er iets mis is met ons klimaat", zei weerman Bram Verbruggen eerder deze week. "Het is het zoveelste voorbeeld. Ook de hittegolf deze zomer was uitzonderlijk lang."

Wat brengen de komende dagen?

Vanavond en vannacht koelt het wel af, met minima tussen 11 graden in sommige Ardense valleien en rond 20 graden in de grote steden.

Op het einde van de nacht verschijnen er meer hoge en middelhoge wolkenvelden in het westen, maar het blijft droog. Mogelijk vormt er zich tegen het einde van de nacht lokaal wat nevel of een mistbank, vooral dan in het westen van het land. 

Morgen begint vrij zonnig, maar in de loop van de dag komen er geleidelijk meer stapelwolken en hoge wolkenvelden. Op het einde van de namiddag stijgt de kans op enkele onweerachtige buien, vooral ten zuiden van Samber en Maas. De maxima schommelen tussen 22 graden aan de kust, 25 tot 28 graden in het centrum en 30 graden in het uiterste zuidoosten.

Overmorgen wordt de luchtmassa, onder invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee, vrij stabiel. Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs wordt het overal zonnig, maar ook minder warm met maxima tussen 19 graden aan zee, 21 graden in het centrum en tot 25 graden in Belgisch Lotharingen. Vrijdag blijft het nog zeer zonnig en wordt het iets warmer: maxima van 21 graden aan zee tot 24 of 25 graden langs de Franse grens.

Bekijk hier het weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen