Radio 2

Hoofdredder Blankenberge blikt terug op bewogen coronazomer: "Het was niet gemakkelijk, maar we hebben veel geleerd"

Het is vandaag de laatste dag dat de redders op het strand staan. Wie vanaf morgen nog in de zee zwemt, riskeert een boete. Nu de zomer voorbij is, blikt de hoofdredder van Blankenberge even terug. "Agressiviteit naar de ordediensten toe waren we al gewoon, maar dit was ongezien", zegt hoofdredder Tom Cocle.

Het was een moeilijke zomer voor de redders aan de kust. In Blankenberge kunnen ze daar goed over meespreken. Los van de coronamaatregelen waren er ook rellen met amokmakers uit Brussel. "We hebben bijzonder veel geleerd", zegt Tom Cocle, de hoofdredder van Blankenberge. "De rellen zullen ons zeker blijven achtervolgen. We zijn het al gewoon dat sommige mensen agressief kunnen doen naar de ordediensten toe, maar dit was echt ongewoon. Maar voor mij blijft het coronavirus gevaarlijker dan die agressie. Het virus kan je namelijk niet zien. Het bleek voor iedere kustgemeente een uitdaging om de vakantiesfeer met de coronamaatregelen te verzoenen."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Rellen

"Op 8 augustus rond 17.00 uur braken er rellen uit op ons strand", zegt de hoofdredder. "Ik weet het nog allemaal heel goed. We waren als team zo goed bezig, ook met de politie. Iedereen had een plaatsje voor zichzelf, op een veilige afstand van andere mensen. Maar het was inderdaad zeer druk. Op een gegeven moment was het inderdaad even zoeken naar een plaatsje op het strand. Toen hebben enkele criminelen uit Brussel beslist om de boel op stelten te zetten en de sfeer te verpesten voor iedereen. Maar dan ook werkelijk voor iedereen. Het is een bladzijde die ik snel wil omdraaien, maar we moeten er ook lessen uit trekken."

"Alle problemen die zich voordoen in een grootstad hebben we deze zomer meegemaakt op ons strand. Vroeger zagen we dat af en toe op het strand, maar tijdens de coronazomer zijn we er vaker mee geconfronteerd. Dingen benoemen zoals ze zijn, is het begin van de oplossing. Volgende zomer zijn we zeker beter voorbereid."

"Strandplan werkte goed"

Vroeger kwamen er soms tot 30.000 strandgangers toe in Blankenberge. Maar deze zomer liet de stad maximaal 10.000 mensen toe, in 5 verschillende zones. Het strandplan werkte goed. "We stellen vast dat onze crowd control echt wel gewerkt heeft. Ook op die beruchte dag in augustus. Het strandplan van Blankenberge is dus mogelijk een blijver, al moeten we nog evalueren."

"Ik was echt bang dat er corona zou uitbreken bij onze redders", gaat Cocle voort. "De kans was bijzonder groot als je elke dag tussen 10.000 mensen zit. Daarom hebben we de reddingsdienst hermetisch afgeschermd. Dat was een signaal dat kon tellen. We hebben de veiligheidsprocedures opgevolgd van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Zodra één van mijn redders ook maar één symptoom had, werd hij of zij naar de huisarts gestuurd. We konden geen enkel risico nemen."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen