Huisarts uit Duffel getuigt over coronadrukte: "Mijn hele dag is gevuld met telefonische consultaties"

Huisartsenvereniging Domus Medica trekt aan de alarmbel over de stijgende coronadrukte. Een herkenbaar verhaal voor de Duffelse dokter An Versmissen. Op Radio 2 Antwerpen vertelde ze hoe haar werkdag er in coronatijden uitziet.

"Mijn dagen zijn superdruk. In onze praktijk laten we niemand binnen die mogelijk corona heeft. Dat betekent dat je als arts een groot deel van de dag aan het telefoneren bent", zegt huisarts An Versmissen van groepspraktijk De Beemd in Duffel. "We moeten te weten komen wat de klachten zijn van de patiënten aan de andere kant van de lijn. We moeten inschatten wie er onderzocht moet worden in het lokale triagecentrum, wie er meteen getest moet worden, en wie er wél op raadpleging mag komen. Elk vrij moment zit ik op de praktijk om mensen op te bellen."

Bovendien is de tweede helft van september altijd een drukke periode, zegt Versmissen. "De scholen zijn opnieuw van start gegaan. Er zijn veel luchtwegklachten en verkoudheden. Maar al die mensen zijn in deze tijden mogelijke coronapatiënten. In plaats van verkouden te gaan werken of naar school te gaan, bellen die mensen ons op. Ze hebben attesten nodig voor de werkgever of de school. Allemaal extra werk."

Elk vrij moment zit ik in mijn praktijk om te telefoneren met mogelijke coronapatiënten

Huisarts An Versmissen

Grote bezorgdheid

De voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica opperde in "Terzake" dat de huisarts misschien niet al die taken moet uitvoeren. "Enerzijds is dat een goed idee omdat veel van onze handelingen nu ver weg staan van de pure geneeskunde. Ik denk aan het plannen, doorverwijzen en uitschrijven van attesten", zegt An Versmissen op Radio 2 Antwerpen. "Maar langs de andere kant hangt dat ook nauw samen met het stellen van een diagnose. Als huisarts ken je je patiënten het beste en wil je hen goed helpen."

Volgens de Duffelse dokter moet er snel iets veranderen. "Gisteravond hadden we nog een groepschat met onze huisartsen en er is een grote bezorgdheid. De plaatsen op het triagecentrum waren gisteren in een mum van tijd volgeboekt. We moesten patiënten al op de volgende dag inplannen. En ook daar werken mensen zich uit de naad om met wissers alle testen af te nemen. je kan je afvragen hoe houdbaar dat is."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen