HANS PUT

Naar huisarts of naar testcentrum voor coronatest? Hoe zit dat precies?

In de dokterspraktijken wordt het steeds drukker. Veel mensen gaan naar hun huisarts voor een coronatest. Huisartsen krijgen niet alleen vragen van mensen met symptomen, maar ook van mensen die terugkeren uit oranje en rode zones, mensen die in contact geweest zijn met besmette personen en van mensen die een negatieve test nodig hebben om naar het buitenland te kunnen gaan. Maar moet je voor al die vragen wel via de huisarts gaan?

Als je symptomen hebt, zoals koorts, een droge hoest en vermoeidheid, kun je het best telefonisch contact opnemen met je huisarts. Die kan het beste beoordelen of een test nodig is. 

Als je na een verblijf van meer dan 48 uur terugkeert uit het buitenland moet je een formulier invullen om aan te geven waar je was. Keer je uit een rode zone terug, dan krijg je een code waarmee je naar een testcentrum kan gaan. Die werken meestal op afspraak. Als je uit oranje gebied terugkomt, is een test niet verplicht en moet je dit wel bespreken met je huisarts als je er toch een wilt doen.

Als je in contact geweest bent met een besmette persoon krijg je via de contactopspoorders een code waarmee je naar een testcentrum kan. Die werken meestal op afspraak. Als je een negatieve test nodig hebt om naar het buitenland te gaan, kun je rechtstreeks een afspraak maken met een medisch laboratorium

Domus Medica: "Tussenkomst van huisarts wel nog vaak nodig"

Volgens huisartsenvereniging Domus Medica werkt dit systeem nog niet zoals het zou moeten. "In een ideale situatie zou men zich inderdaad in deze gevallen op afspraak moeten kunnen melden in de test- of triagecentra, zonder dat een tussenkomst van de huisarts nodig is, maar dit is nu nog niet het geval", zegt dokter Roel van Giel van Domus Medica.

Veel test- en triagecentra kunnen nog geen e-form aanmaken. Zo'n e-form is nodig om de labotest aan te vragen en om bij een positief resultaat de contactopsporing onmiddellijk in gang te zetten. 

"Enkel een arts kan zo'n e-form aanmaken. Vanuit het testcentrum moet men de patiënt dan vaak terug naar de huisarts sturen", zegt Van Giel. Er wordt wel aan een oplossing gewerkt, zodat die tussenkomst van een arts hiervoor niet meer nodig is. 

Van Gucht: "Mensen begrijpen het niet en gaan naar de huisarts"

Veel mensen weten niet goed wat ze moeten doen en nemen contact op met de huisarts. Die worden overstelpt met vragen en dringen aan op een betere communicatie. De huisartsen vrezen dat ze het anders niet meer gaan kunnen bolwerken, nu het aantal coronabesmettingen stijgt en het gewone griepseizoen voor de deur staat. 

"Mensen die een test moeten laten afleggen, omdat ze terugkomen uit een rode zone, of omdat ze in contact geweest zijn met een besmet persoon, bellen vaak naar hun huisarts om meer informatie te krijgen over de testprocedure en quarantaineregels. Die mensen zouden via een andere weg moeten kunnen worden geholpen", zegt Van Giel.  

Ook volgens viroloog Steven Van Gucht kan de communicatie naar de bevolking toe nog heel wat beter. Hij dringt aan op eenvoudige procedures en eenvoudige communicatie. "Mensen zouden al heel goed op voorhand moeten weten hoe alles in elkaar zit. Nu begrijpen ze het meestal niet en gaan ze naar de huisarts voor raad."

Nu het aantal besmettingen stijgt, komt het systeem onder druk te staan. "We moeten denken hoe we de huisartsen beter kunnen ondersteunen. Dat gaat cruciaal zijn", zegt Van Gucht. 

Wat met kinderen?

Kinderen die verkouden zijn hoeven niet altijd naar de dokter te gaan om getest te worden. "Als je kind ziek is, moet het thuisblijven. Je mag het niet naar school sturen en niet naar de creche", zegt Van Gucht. "Als het kindje jonger dan 6 jaar is, en het gaat om milde klachten, hoeft dat kind niet getest te worden. Voor een kind van boven de 6 jaar, vragen we om wel te testen. Dan willen we weten of het corona is of niet. Dat heeft belang voor het kind zelf en ook voor andere kinderen die in contact geweest zijn met het kind."

De huisartsen vragen om pas te testen vanaf 12 jaar, maar dat vindt Van Gucht geen goed idee. "We moeten opletten met te veel te gaan versoepelen in dat soort zaken, want op een gegeven moment ga je de risico's ook niet goed meer beheren. Ik zou daar toch mee opletten."

Meest gelezen