Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Human Rights Watch bezorgd over blokkeren van humanitaire hulp in Jemen

Uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch blijkt dat de Houthi-rebellen, de sjiitische gewapende groep in Jemen, grotendeels verantwoordelijk zijn voor de belemmering van humanitaire hulp in het land. De blokkades zorgen ervoor dat de humanitaire organisaties steeds moeilijker hun weg vinden naar de zwaargetroffen gebieden. Human Rights Watch roept op om zo snel mogelijk een einde te maken aan de blokkades. 

Internationale hulporganisaties krijgen het steeds moeilijker om hulp te bieden aan de Jemenitische bevolking, dat al jaren in de ban is van oorlogsgeweld en kreunt onder een humanitaire crisis. Dat komt doordat internationale hulp vaak geblokkeerd en of geweigerd wordt.

Uit een rapport van de VN-mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat maandag werd gepubliceerd, blijkt dat de Houthi-milities grotendeels verantwoordelijk zijn voor die blokkades van onder andere voedsel en medisch materiaal. 

Lees verder onder de tweet: 

"Miljoenen Jemenieten lijden omdat de Houthi’s en andere Jemenitische groeperingen  de Verenigde Naties en andere hulporganisaties de toegang tot mensen in nood hebben ontzegd", aldus Gerry Simpson, de auteur van het VN-rapport.

"Hoe dan blijven we er met Oxfam alles aan doen om de Jemenieten van hulp te voorzien, en dat lukt nog steeds ondanks de moeilijke omstandigheden", vertelt Hannah Cooper van het Oxfam Emergency Response Team aan VRT NWS.  

Cooper benadrukt dat de internationale hulporganisatie Oxfam ondanks de moeilijke omstandigheden kan blijven opereren in Jemen. "We proberen deze beperkingen voortdurend te minimaliseren en bespreken met de lokale autoriteiten in Jemen hoe we onze toegang kunnen voortzetten en hoe zij onze toegang kunnen vergemakkelijken." 

Lees verder onder de foto:   

De infrastructuur in Jemen is vaak zwaar beschadigd, waardoor hulporganisaties vaak moeilijk kunnen opereren.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Human Rights Watch zegt dat internationale hulp meer dan ooit nodig is, aangezien Jemen steeds harder lijdt onder de oorlog. Met de coronapandemie erbovenop, is humanitaire hulp belangrijker dan ooit. Maar de internationale donaties zijn fel verminderd sinds juni, aangezien zowel de Houthi-rebellen, de Jemenitische regering en de zuidelijke seperatisten het werk van de internationale ngo’s bemoeilijken. 

Volgens de VN hebben nu al zo’n 75 procent van de hulpprogramma’s van de VN activiteiten verminderd of afgesloten. "Toegang tot de zwaargetroffen gebieden blijft een grote uitdaging, maar onze grootste bezorgdheid is de enorme financieringscrisis in Jemen. Dat is het belangrijkste dat ons verhindert om hulp te bieden", aldus Cooper van Oxfam. 

Lees verder onder de foto: 

Ongeveer 80 procent van de bevolking in Jemen is afhankelijk van hulp om te kunnen overleven.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ongeveer 24 miljoen Jemenieten, ofwel zo’n 80 % van de bevolking, hebben een of andere vorm van hulp of bescherming nodig om te kunnen overleven. "Miljoenen Jemenieten zijn afhankelijk van de overheid die de hulp toelaat voor gezondheidszorg en andere benodigheden", aldus Gerry Simpson van Human Rights Watch. 

Volgens Human Rights Watch ontkennen de Houthi's dat ze hulp belemmeren. De Houthi’s zeggen dat het rapport te maken heeft met “politieke orders” van de Verenigde Staten. De Jemenitische regering en de zuidelijke seperatisten wensten niet te antwoorden aan internationale persbureaus.

De coronacrisis in Jemen

Bovenop de economische en humanitaire crisis in Jemen, krijgt de bevolking nu ook Covid-19 over zich heen. Volgens cijfers van de Jemenitische overheid zijn in Jemen ongeveer 2.000 mensen besmet geraakt met Covid-19, waarvan er 583 zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Het werkelijke cijfer ligt volgens deskundigen echter veel hoger.

Lees verder onder de foto: 

In Jemen wordt amper getest op corona. Volgens deskundigen worden de cijfers grotendeels niet gerapporteerd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Hannah Cooper zijn de cijfers allesbehalve accuraat. "De cijfers weerspiegelen de realiteit absoluut niet. Er worden amper tests afgenomen in Jemen en de rapportering van de cijfers is niet accuraat." Volgens een onderzoek van het Britse departement van Internationale Ontwikkeling zou het werkelijke cijfer kunnen oplopen tot een miljoen besmettingen. 

"Covid-19 komt bovenop de grootste humanitaire crisis ter wereld", aldus Cooper. "De Jemenitische bevolking kent al jaren een gigantische voedselonzekerheid, en Covid-19 heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Daarnaast zorgt de economische crisis ervoor dat mensen nog moeilijk voedsel kunnen kopen."

Een bijkomend probleem is dat Jemenieten vaak geen toegang hebben tot water, waardoor de coronacrisis kan leiden tot een verborgen choleracrisis, aldus Cooper. "Hoe kunnen de mensen hun handen wassen als er niet eens drinkbaar water beschikbaar is?" 

Aanhoudend oorlogsgeweld

Er heerst al chaos in Jemen sinds de Houthi’s, sjiitische rebellen uit het noorden, in 2014 erin slaagden om de hoofdstad Sanaa over te nemen en president Mansur Hadi te verdrijven. De Houthi’s maakten hierbij gebruik van de algemene onvrede over het regime van Hadi, die er niet in was geslaagd om de situatie in het land te verbeteren na zijn voorganger Ali Abdullah Saleh. Hadi werd opgevangen door buurland Saudi-Arabië, dat in 2015 militair tussenbeide kwam om de Houthi's te bestrijden. 

Lees verder onder de foto: 

De Houthi's zijn volgens de Verenigde Naties grotendeels verantwoordelijk voor de humanitaire blokkades.

Volgens Saudi-Arabië krijgen de Houthi’s steun van Iran, een sjiitisch land en dus vijand van het soennitische Saudi-Arabië. Saudi-Arabië verzamelde een coalitie van enkele Arabische landen, gesteund door Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en zette de aanval in tegen de steeds verder oprukkende Houthi’s.

De luchtaanvallen, uitgevoerd door de Saudi-coalitie, veroorzaken heel wat burgerslachtoffers in Jemen. En dat wordt internationaal fel bekritiseerd. Volgens Human Rights Watch heeft het conflict sinds 2015 al aan bijna 20.000 burgers het leven gekost. 

Meest gelezen