AFP or licensors

Israël, Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein tekenen historisch akkoord onder goedkeurend oog president Trump

In het Witte Huis hebben Israël, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein een historische overeenkomst ondertekend over het normaliseren van de onderlinge relaties. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van de Amerikaanse president Donald Trump. Het akkoord kwam tot stand na Amerikaanse bemiddeling. De deal kan een verschuiving betekenen in de machtsdynamiek in het Midden-Oosten en betekent een flinke opsteker voor de president bij de Amerikaanse verkiezingen in november. 

In de tuinen van het Witte Huis werden meer dan 700 gasten uitgenodigd om de ceremonie en de historische ondertekening bij te wonen, ondanks corona. Op het balkon stond Trump, naast hem de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de minister van Buitenlandse Zaken Abdoellah bin Zayed al-Nahyan van de VAE en de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif Al Zayani.

Trump was in zijn nopjes om het akkoord in te leiden. "Iedereen zei dat het onmogelijk was", sprak de president. “Dit is een belangrijke stap naar vrede in het Midden-Oosten.” Trump verzekerde ook dat “vele andere” Arabische landen dit voorbeeld zouden volgen en de banden met Israël zouden normaliseren.  

De president had het over “vijf à zes” landen die “zeer snel een eigen akkoord met Israël zouden sluiten”. Maar hij specifieerde niet welke landen. Ook de Palestijnen zouden uiteindelijk bijdraaien, wist de president te vertellen of anders zouden ze “in de kou blijven staan”.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Stap op weg naar blijvende vrede"

Ook de premier van Israël was opgetogen over deze diplomatieke overwinning. Eerder op de dag had hij getweet: “Een spannende en historische dag voor Israël! Op weg naar vrede voor vrede, vrede door kracht.”

Tijdens de ceremonie sprak Netanyahu over een "momentum van vrede" dat volgens hem het Arabisch-Israëlische conflict voor "eens en altijd" kan beëindigen. De deal vormt een opsteker voor Netanyahu die in eigen land heel wat kritiek krijgt voor onder meer de aanpak van de coronacrisis en een proces dat tegen hem loopt omwille van een corruptieschandaal. 

VAE-minister van Buitenlandse zaken Abdoellah bin Zayed al-Nahyan zei dat het akkoord de regio stabieler en welvarender zal maken, terwijl hij de doorgaande steun aan de Palestijnen benadrukte. Zijn collega Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed al-Khalifa uit Bahrein had het over een "eerste echte stap op weg naar blijvende vrede".

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Israël nooit eerder normale relaties met Golfstaat

Vorige maand verraste Trump vriend en vijand door de deal van Israël en de VAE aan te kondigen. Vorige week kon Trump bekendmaken dat ook Bahrein zo’n overeenkomst zou sluiten. 

De deal is opmerkelijk want nooit eerder heeft Israël volledige normale relaties met een Golfstaat kunnen bemachtigen. Maar voor wie de ontwikkelingen in het Midden-Oosten volgt was het geen verrassing. Zo heeft Israël in feite al langer goede contacten met de Arabische staten aan de Golf op tal van vlakken.

Je hebt het toerisme, de samenwerking op economisch vlak, wetenschappelijk vlak en zeker ook inzake inlichtingendiensten. Deze toenadering past dan ook in een groter geheel: lees de gezamenlijke afkeer tegenover Iran en diens sjiitische bondgenoten in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Ook de ambities van Turkije vormen een gezamelijke doorn in het oog. 

Ook voor Trump is het een fikse opsteker. Op de valreep heeft hij zijn eerste grote diplomatieke succes beet. Nu Trump op 3 november opnieuw verkozen wil worden, zou dit akkoord hem stemmen kunnen opleveren bij pro-Israëlische christelijke kiezers, die een belangrijk onderdeel van zijn politieke basis vormen. 

AFP or licensors

Meest gelezen