© 2016 by Hinterhaus Productions

"Te weinig geld voor nieuwe kleren of een auto": 4 op de 10 jongvolwassenen piekeren over geld

Veel jongvolwassenen hebben geldzorgen. Ze zijn regelmatig bang dat ze te weinig geld hebben voor nieuwe kleren of voor de afbetaling van de auto. Dat blijkt uit een onderzoek van bankenfederatie Febelfin.

Nog voor de coronacrisis bevroeg Febelfin 2000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud. Dat is een brede groep van schoolgaande jeugd tot jonge ouders. De aard van geldzorgen is dan ook erg verschillend. 15- tot 19-jarigen maken zich zorgen over voldoende geld voor nieuwe kleren en hobby's. 20- tot 30-jarigen piekeren over de afbetaling van de auto of het huis of over het feit dat ze weinig kunnen sparen.

Financiële kennis

Heel wat jongeren weten ook weinig over geld. En daar zijn ze zich ook van bewust. Slechts één op de vier geeft zichzelf een hoge score. "Wie minder op de hoogte is van zijn financiële zaken, houdt zich er minder graag mee bezig en heeft vaker geldproblemen", zegt Isabelle Marchand van Febelfin. "Op die manier komt men in een vicieuze cirkel terecht en is het moeilijk om daaruit te geraken."

Als jongeren meer te weten willen komen over geld, gaan ze vooral te rade bij hun ouders. Maar die blijken niet de beste gesprekspartners te zijn, want veel ouders praten niet graag met hun kinderen over geld. "Zeggen hoeveel je verdient, wat de kosten zijn binnen het gezin, het is vaak een taboe", zegt Marchand. "Daarom vinden we dat niet alleen ouders, maar ook scholen een belangrijke rol kunnen spelen in het bijbrengen van financiële kennis."

Wie minder op de hoogte is van zijn financiële zaken, houdt zich er minder graag mee bezig en heeft vaker geldproblemen. Op die manier komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Isabelle Marchand, woordvoerder Febelfin

Daarom lanceert Febelfin de website mijngeldenik.be met allerlei tips over onder meer zakgeld, sparen, belastingen en de loonbrief.

VRT NWS maakte het voorbije jaar deze filmpjes over sparen, beleggen en een huis huren of een huis kopen.

Kopen? Of toch beter huren? Bekijk hier de explainer

Hoe kan je meer sparen? Bekijk hier de explainer

Sparen? Of toch eerder beleggen? Bekijk hier de explainer

 

 

Meest gelezen