hdw

Leerkrachten katholiek onderwijs bezorgd over toekomst artistieke vakken: "Dit is zeer nadelig voor leerlingen"

Leerkrachten esthetica, muzikale en plastische opvoeding van het katholiek secundair onderwijs zijn ongerust over de toekomst van de artistieke vakken. Dat meldt Het Belang van Limburg. Door de hervormingen van de tweede graad zullen de artistieke vakken vervangen worden door een overkoepelend vak 'Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming' (MEAV).

Vanaf volgend jaar wordt de tweede graad van het secundair onderwijs hervormd. In de modellessenroosters van Katholiek Onderwijs Vlaanderen worden de artistieke vakken vervangen door een overkoepelend vak MEAV. "Voor de zomervakantie stonden de artistieke vakken nog in het lessenrooster", vertelt leerkracht muzikale opvoeding en esthetica Michiel Dehondt. "Aan het begin van dit schooljaar kregen we plots een mes in de rug." 

MEAV is een vak van 1 uur dat een keer per graad gegeven zal worden, bijvoorbeeld in het 3de en 5de middelbaar. Concreet betekent dit dat er maar tien lesuren creatief zullen worden ingevuld, verspreid over twee jaar. Nu zijn dit er 60, namelijk 30 uur muzikale opvoeding in het ene jaar en 30 uur plastische opvoeding in het andere. 

Van complementair naar verplicht

"Dit is zeer nadelig voor de leerlingen. Tijdens de creatieve vakken leren ze om kritisch en creatief na te denken, gefundeerde meningen te vormen en ontdekken ze hun talenten." 

Aan het begin van dit schooljaar kregen we plots een mes in de rug

Michiel Dehondt

De vakken esthetica, muzikale en plastische opvoeding behoren momenteel tot de zogenaamde "complementaire vakken". Dat betekent dat scholen binnen het lessenpakket zelf kiezen welke ze daarvan aanbieden.

In het nieuwe plan zou MEAV een verplicht vak worden. Volgens Dehondt is die maatregel slechts een "doekje voor het bloeden". 

Facebookgroep

Al meer dan 2.000 leerkrachten hebben zich verenigd in een Facebookgroep om actie te ondernemen.  De slogan luidt "Neen tegen nog minder artistieke vakken in het secundair!".

Dehondt vertelt dat er ook een open brief is opgesteld. Die is gericht aan Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Daarin vragen de leerkrachten waarom de artistieke vakken worden gekoppeld aan maatschappelijke vakken. De open brief zou vandaag verschijnen.

Beluister hier het gesprek met Dehondt in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen