Liveblog - Medisch filosoof Ignaas Devisch: "Videoboodschap Wilmès zwaar onvoldoende om bevolking mee te krijgen"

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Er zijn nu gemiddeld 746 nieuwe bevestigde besmettingen per dag. Opvallend: vorige week vrijdag zijn er in één dag tijd meer dan 1.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Premier Sophie Wilmès (MR) zegt in een videoboodschap dat we "ons best moeten blijven doen", maar die boodschap gaat het gedrag van de mensen niet veranderen, zeiden Herman Goossens in "Terzake" en medisch filosoof Ignaas Devisch in "De afspraak". Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Medisch filosoof Ignaas Devisch: "Ik mis empathie, betrokkenheid"

Volgens medisch filosoof Ignaas Devisch was de videoboodschap die premier Sophie Wilmès vandaag de wereld instuurde, waarin ze oproept om de coronamaatregelen te blijven opvolgen, "zwaar onvoldoende om de bevolking mee te krijgen." Dat zei hij in "De afspraak".

"Het deed me eerder denken aan een kleuterjuf dan iemand die het land toespreekt. Daarmee wil ik niks zeggen over de kwaliteiten van de premier, maar vooral over het gebrek van verbinding tussen de politiek en de bevolking."

"Ik mis empathie, betrokkenheid. Dit is iemand die de spelregels aframmelt, maar dit zal absoluut niet bevorderlijk zijn voor de motivatie van de bevolking", besloot Devisch.

Bekijk het gesprek met Ignaas Devisch in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Ook microbioloog Herman Goossens keek naar de videoboodschap van Wilmès. "Dit is een goeie zaak, maar deze boodschap zal geen gedragsverandering teweegbrengen. Dat zei Goossens in "Terzake".

"Men moet een andere communicatiestrategie voeren. Betrek daar communicatie-experten bij die zich richten op specifieke leeftijdsgroepen. We moeten uitleggen aan mensen dat als zij zich gedragen, dat anderen dan veilig zijn."

Goossens vindt ook dat er nog meer moet worden getest, ook in de scholen. "Bij jonge kinderen ligt het wel moeilijk. Daar moeten we onderzoeken of een speekseltest soelaas kan brengen. We moeten wel weten wat er aan de hand is in de scholen en daarvoor moeten we meer testen. Goossens roept ook nog op om scholen niet meteen te sluiten bij een paar besmettingen.

Bekijk hier het interview met professor Herman Goossens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès roept in videoboodschap op om de coronamaatregelen te blijven naleven

Premier Sophie Wilmès (MR) roept in een videoboodschap iedereen op om de bestaande coronamaatregelen goed na te leven. Het gaat dan onder meer over afstand houden, mondmaskers dragen en sociale contacten beperken. De cijfers zijn "zorgwekkend", erkent ze, maar strengere maatregelen komen er voorlopig niet. "We moeten allemaal elke dag ons best doen om dat te voorkomen."

Lees hier het volledige artikel:

Ierse regering en parlement kunnen weer aan de slag na negatieve COVID-19-test

In Ierland is het parlement weer bijeengeroepen nadat de minister voor Volksgezondheid Stephen Donnelly negatief had getest voor COVID-19. Eerder vandaag werden de werkzaamheden in het parlement stopgezet en ging de regering in zelfisolatie, omdat er gevreesd werd dat Donnelly positief zou testen.

Ook in Ierland gaan de coronacijfers de verkeerde kant op. Vandaag werden er 357 nieuwe besmettingen gemeld, een stijging ten opzichte van de vorige dagen en het hoogste cijfer sinds mei. In Ierland zijn al 1.787 mensen omgekomen door de gevolgen van COVID-19.

Docu over coronacrisis in Erasmusziekenhuis geselecteerd voor buitenlandse filmfestivals

De documentaire "I'm not a hero" van Pablo Crutzen, Robin Smit en Stijn Deconinck is geselecteerd voor het Londense Raindance Film Festival en voor het Vancouver International Film Festival (VIFF), meldde productiebedrijf Maïs Gaté dinsdag aan LN24. De documentaire werd gefilmd in het Brusselse Erasmusziekenhuis tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.

Drie weken lang hebben de makers het dagelijkse reilen en zeilen van het Erasmusziekenhuis tijdens de lockdownperiode kunnen filmen. De drie jonge regisseurs Pablo Crutzen, Robin Smit en Stijn Deconinck brachten alles in beeld, van de schoonmaakploeg tot het mortuarium. De film werd gecoproduceerd door productiebedrijf Maïs Gaté.

"Na twee weken van lockdown wist ik dat ik niet nog één dag van apathie kon verdragen," zei Crutzen. "Ik moest echt met eigen ogen zien wat er aan de hand was en dat gaan filmen. Toen we toestemming kregen van het Erasmusziekenhuis om hun covid-afdeling te betreden, (...) wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik heb me achteraf pas gerealiseerd dat het me deed beseffen wat er mis was met ons systeem. Maar ook dat er maar een paar goede mensen nodig zijn om het te redden."

Het Vancouver International Film Festival loopt van 24 september tot 7 oktober. Het Raindance Film Festival vindt plaats in Londen van 28 oktober tot zaterdag 7 november.

Brusselse Huisartsenkring hoopt snel op minder werkdruk dankzij nieuwe testcentra

De telefoon staat momenteel roodgloeiend bij de Brusselse huisartsen. "De afgelopen drie weken zagen we het dag per dag erger en erger worden. De werkdruk is geweldig hoog", zegt dokter Elisabeth Wallays, corona-coördinator bij de Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring (BHAK). De komst van vier nieuwe grote testcentra moet voor beterschap zorgen, maar intussen vrezen de huisartsen dat het ergste nog moet komen.

Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron bevestigde vanavond dat er op korte termijn vier grote nieuwe testcentra moeten komen voor asymptomatische personen. Maar tot dan blijft het voor de Brusselse huisartsen pompen of verzuipen.

"Mensen met lichte respiratoire klachten die normaal niet komen, komen er nu nog bij. Dat zorgt ook veel administratieve last, maar het probleem is dat het ergste nog moet komen met onder meer de griepvaccinaties. Als het zo blijft, is het niet te doen", vreest Wallays.

"Met de komst van de nieuwe testcentra is er het idee dat de artsen zich enkel nog op hun kerntaak en de zieke mensen richten. De testcentra zouden dan alles overnemen wat betreft mensen die gecontacteerd worden door de contactopspoorders, mensen die terugkeren van een reis of gewoon een snotneus hebben", vertelt de corona-coördinator van de BHAK.

"Politici staan aan het roer van het schip en moeten communiceren, dat is de eerste les in crisiscommunicatie"

Politici zijn onzichtbaar en zouden meer moeten communiceren naar de bevolking toe. Dat zei professor Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel. "In deze fase is er veel onduidelijkheid. Als de bestuurders van het land dan hun verantwoordelijkheid niet opnemen, wordt die leegte gevuld door experten. Maar dat is niet altijd goed te begrijpen door leken. Je moet die communicatie vastpakken, dat is de eerste les in crisiscommunicatie."

Noppen legde in "Het journaal" ook uit waarom deze fase van de crisis de moeilijkste is. "Er zijn nog zoveel onbekenden. We kennen het virus nog niet zo goed, het griepvirus komt erbij, mensen komen terug van vakantie en kinderen gaan weer naar school. Dat leidt allemaal tot veel onzekerheid en zelfst angst en onverschilligheid."

Bekijk het interview met Marc Noppen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Corona-app wordt vrijdag gelanceerd voor 10.000 testgebruikers

De app voor contactopsporing is vanaf vrijdag 18 september beschikbaar voor 10.000 vrijwillige testgebruikers. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dinsdag in de Kamercommissie Volksgezondheid. Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing bevestigt dat de app klaar is.

"We hebben ervoor gekozen, om net zoals in Nederland, de app niet meteen voor het hele land beschikbaar te maken", aldus Karine Moykens. "Wij hebben de vier regio's in ons land gevraagd testpersonen door te geven. Die zullen nu vrijdag een link krijgen waarmee ze de app kunnen downloaden."

De bedoeling is dan dat de 10.000 testpersonen de app gedurende tien dagen gaan testen op gebruiksvriendelijkheid. "Pas dan kunnen we de app uitrollen en voor elke Belg beschikbaar maken via de smartphone", gaat Moykens verder. "Als alles dus goed gaat kunnen we de app definitief lanceren in de week van 28 september."

De app-ontwikkelaars wachten ook nog op een advies van Europa. De Europese Commissie moet zich nog buigen over een aantal technische specificaties, bijvoorbeeld of er door de app geen marktverstoring optreedt. "Dat is normaal een formaliteit", aldus Moykens. "De uitspraak valt op 17 september, maar we gaan ervan uit dat we de app vrijdag kunnen lanceren voor de testgebruikers."

De app voor contactopsporing is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zal bijhouden met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest. Die mensen moeten dan op hun beurt contact opnemen met een arts.

Ierse regering in quarantaine na ziekte van minister van Gezondheid

In Ierland gaat de hele regering in isolatie nadat minister van Gezondheid mogelijk besmet is met het coronavirus. Dat meldt de Ierse tv-zender RTE. Het parlement wordt voor minstens een week gesloten.

De crisis brak uit nadat minister van Gezondheid Stephen Donnelly zich deze namiddag onwel voelde. Hij zocht een dokter op en liet een coronatest uitvoeren.

Vanochtend had Donnelly nog een vergadering van de regering bijgewoond en daarna een persconferentie gegeven over de aanpak van de epidemie. Alle leden van de regering en de staf, inclusief premier Michael Martin, trekken zich nu terug in zelfisolement om verdere besmetting te vermijden. Zij zullen ook getest worden.

Met deze hitte een mondmasker dragen in de klas: geen pretje

Het is vandaag de warmste 15 september ooit. Met een mondmasker op de schoolbanken zitten, was dan ook geen pretje. Ons jeugdjournaal "Karrewiet" laat de leerlingen uit het eerste middelbaar van Sint-Angela in Ternat aan het woord.

Videospeler inladen...

Geen carnavalsstoet in Blankenberge uit vrees voor corona

Met pijn in het hart heeft de stad Blankenberge de carnavalsstoet van volgend jaar geschrapt wegens het risico op coronabesmetting. De stad deed dat op voorstel van de overgrote meerderheid van de twintig carnavalsgroepen. Volgens hen was de toestand van onzekerheid niet langer vol te houden. 

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen