Videospeler inladen...

Na 67 kilometer en bijna 24 uur: Matthieu Bonne (van "Kamp Waes") is eerste die hele Belgische kust afzwemt

Het is Matthieu Bonne uit Bredene gelukt om als eerste ooit de Belgische kust af te zwemmen. Hij vertrok gisteren in De Panne en kwam daarnet aan in Knokke-Heist, een zwemtocht van maar liefst 67 kilometer. Hij deed er net geen 24 uur over.

Avonturier Matthieu Bonne deed er maar liefst 23 uur en 3 minuten over om de volledige Belgische kust af te zwemmen. Hij is de allereerste persoon die daar in slaagt. Hij vertrok gisterenmiddag om 16 uur in De Panne en kwam rond 15 uur toe in Knokke-Heist. “Hij lag een beetje achter op schema door de stroming in Oostende”, zegt zijn coach Stefaan Maene. “Hij had het heel lastig vannacht. Hij raakte niet goed vooruit door de stroming en in De Haan was het helemaal donker. Het is prachtig weer, maar zeewater van 18 graden is voor zo’n zwemtocht echt koud. Hij heeft het zichzelf opgelegd om, net zoals de kanaalzwemmers, in een zwembroek te zwemmen.”

Lastige zee

Coach Maene ging vanochtend even mee zwemmen. Hij zwom zelf een olympische finale in Barcelona, maar heeft enorm veel bewondering voor Matthieu. “Ik weet wat het is om elke dag uren te zwemmen. Maar ik kroop daarna in mijn bed. Zwemmen in de zee: daar moet je mentaal ijzersterk voor zijn. De koude, de stroming en het zoute water maken het niet gemakkelijk. Hij kreeg zelfs al enkele kwallenbeten.” 

Supporters

Veel mensen leefden mee met hem. Vannacht om 2 uur waren er zelfs supporters aanwezig op het strand in zijn gemeente Bredene. “Dat doet hem heel veel deugd”, zegt zijn steun en toeverlaat Erwin Inghelbrecht. “Ze riepen, applaudisseerden en toeterden”, lacht hij. “Ook in Nieuwpoort stond er veel volk. Het is ongelofelijk."

De steun van de mensen doet hem ongelofelijk veel deugd

Steun en toeverlaat van Matthieu Bonne, Erwin Inghelbrecht

Strak ritme

De tocht was minutieus uitgestippeld. Bonne moest om de 20 minuten eten en drinken. “Dat zijn vooral sportdrankjes en gels, maar ook af en toe iets warms”, zegt Maene. “Het was erg belangrijk dat hij niet verzuurde. Hij moest zijn ritme aanhouden. Hij zwom 3 kilometer per uur, met exact 52 slagen per minuut."

Guinness Book of Records

Bonne is de eerste die de Belgische kustlijn afgezwommen heeft. De prestatie zal in het Guinness Book of Records komen. "Meer dan 67 kilometer zwemmen en bij momenten zat de stroom zo sterk tegen dat het zwemmen was om vooral niet achteruit te gaan",  zegt Bonne. "Het was mentaal  bijzonder lastig en ik kan het niet geloven dat het gelukt is. Ik heb nooit gedacht aan stoppen, maar de slechte momenten stapelden zich vannacht echt op. Toen dacht ik SHIT, waar ben ik aan begonnen?" Hij kreeg weer moed toen de zon opkwam: " Ik denk dat ik de volgende dagen mijn bed niet uitkom en veel rust neem want het was echt een zot jaar."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ik kan het niet geloven dat het gelukt is. Ik kom de volgende dagen mijn bed niet meer uit!

Mathieu Bonne

Meest gelezen