Coronavirus domineert sobere Prinsjesdag in Nederland: "Nu niet bezuinigen, maar investeren"

Nederland moet niet bezuinigen, maar investeren om de coronacrisis te boven te komen. Dat was de boodschap van koning Willem-Alexander tijdens zijn Troonrede op Prinsjesdag. De traditionele opening van het parlementaire jaar werd gedomineerd door het coronavirus. Niet alleen omdat de gebruikelijke pracht en praal door de coronamaatregelen wegviel, maar ook wel omdat Nederland uitgerekend vandaag een recordaantal coronabesmettingen meldt.

De derde dinsdag van september is Prinsjesdag in Nederland, de opening van het parlementaire jaar. De koning spreekt dan traditioneel de Troonrede uit, waarin de regering haar plannen toelicht. Niet verwonderlijk ging een groot deel van de Troonrede over de impact van de corona-pandemie.

Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag veroorzaakt door de coronacrisis, waarschuwde Willem-Alexander. De terugslag zal over de lange termijn te merken zijn in de overheidsfinanciën en economie. "Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden. Maar alle recente cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd."

Het kabinet maakt evenwel nu de keuze om het komende jaar niet te bezuinigen, maar juist te investeren. "In baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks", zei Willem-Alexander. "Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar."

Sobere Prinsjesdag door corona

Koning Willem-Alexander sprak de Troonrede dit jaar niet zoals gebruikelijk uit in de Ridderzaal op het Binnenhof, want daar kon niet genoeg afstand worden gehouden. De plechtigheid vond nu plaats in de Grote Kerk van Den Haag.

Ministers en politici luisterden in stilte toe. Normaal gezien roepen zij driewerf "Hoera!" wanneer de voorzitter van de twee parlementaire kamers de Troonrede afsluit met "Leve de koning". Maar spreekkoren zijn wegens corona verboden, waardoor de voorzitter dus maar zelf de traditionele "hoera's" voor zijn rekening nam. 

Ook andere vaste ingrediënten van Prinsjesdag vielen weg door de coronamaatregelen. Zo werden Willem-Alexander en Maxima dit jaar niet rondgereden in de Glazen of Gouden Koets, een rondrit waarvoor anders massa's mensen op straat komen.

Op het paleis Noordeinde vond ook niet de traditionele balkonscène plaats. Normaal gezien zwaait de koninklijke familie vanop het balkon naar de menigte in Den Haag, maar dit jaar was het aan de poort van het paleis op een paar tientallen mensen na uitgestorven.

Hoogste aantal besmettingen sinds begin pandemie

Nederland ziet, net als ons land en andere Europese landen, het aantal coronabesmettingen de laatste tijd fors omhooggaan. De voorbije 24 uur werden 1.379 gevallen geregistreerd.

Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de corona-pandemie. Het vorige recordaantal besmettingen dateert van begin april: toen werden 1.335 coronagevallen geteld.

De voorbije week werden 85 procent meer besmettingen geregistreerd dan tijdens de eerste week van september. De meeste besmettingen worden nog altijd geteld bij twintigers, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen om een toenemend aantal besmettingen bij ouderen én een hoger aantal ziekenhuisopnames.

Meest gelezen