Imagine Exhibitions

Omstreden anatomische expo “Real Human Bodies” strijkt neer in Hasselt

In feestzaal Lorka in Hasselt loopt in het weekend van 26 en  27 september de beroemde tentoonstelling “Real Human Bodies”. Zoals de naam doet vermoeden kan je daar gaan kijken naar echte lijken, ontleed en tentoongesteld. De tentoonstelling is omstreden, omdat er al jaren geruchten rondgaan dat die lichamen op illegale wijze verkregen worden. De organisatie ontkent dat. 

“Real Human Bodies” is een bekende tentoonstelling die de hele wereld rondgaat. Toch ontstaat er vaak ophef wanneer de expo ergens neerstrijkt, vanwege de wildste verhalen die rond de tentoonstelling hangen. Op de tentoonstelling kan je naar echte lijken gaan kijken, en die lijken worden volgens Nederlandse activisten op illegale wijze verkregen. De organisatie achter de expo, Leo Woof Entertainment, ontkende dat al in verschillende Nederlandse media.

Twee jaar geleden passeerde de expo ook in feestzaal Elysee in Genk. Het stadsbestuur liet de expo toen gewoon doorgaan. Ook voor de editie van eind deze maand is dat het geval, vertelt de uitbater van feestzaal Lorka in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. “Ze zijn in orde met al hun vergunningen, en de stad heeft hen toestemming verleend”, vertelt Filip Vanierschot.

Ik heb het eens opgezocht, maar vond niets. Dat het effectief om lijken ging, wist ik niet
Filip Vanierschot, uitbater Lorka

Dat de expo zo omstreden is, wist Vanierschot niet. “Ik was er helemaal niet van op de hoogte. Wij doen gewoon de zalenverhuur. De enige informatie die ik kreeg, was dat het om een “anatomische tentoonstelling” ging. Ik heb dat toen eens opgezocht, maar vond niets. Dat het effectief om lijken ging, wist ik niet.”

De uitbater van Lorka ziet geen graten in het laten doorgaan van de tentoonstelling. “Ik kom ’s morgens de deur opendoen, en ’s avonds kom ik weer afsluiten. Verder bemoei ik me er niet mee. We hebben hier ook al begrafenissen gehad met een open kist. Zo lang ze in orde zijn met hun vergunningen is het voor mij in orde.”

Meest gelezen