Radio 2

Facebookoproep redt een kleine 300 vissen in Oostvleteren 

Het is heel warm en tijdens de zomermaanden was het heel droog. De 20-jarige Renate De Meester kan dat afleiden aan het waterpeil van de vijver van haar ouders. Nog nooit stond het water er zo laag dat het de vissen in moeilijkheden bracht. Ze besloot uiteindelijk om een oproep te doen op Facebook om hen te redden.

Renate De Meester zag dat de vijver de jongste jaren een mooi stukje natuur werd. Er kwamen waterhoenen en zelfs Canadese ganzen langs en in het water wriemelde en wemelde van alles: salamander, kikkers, palingen, voorns en karpers tot meer dan 50 centimeter lang. De vijver bewees ook zijn nut als waterbuffer bij periode van veel neerslag. Maar het is intussen al een hele tijd geleden dat De Meester de vijver in die gedaante zag.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Veel reacties

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat de vijver zo laag staat", zegt De Meester. Ze overwoog eerst om de vissen zelf uit het water te halen, tot ze zich realiseerde dat de ondergrond erg moerassig is. Haar vader stelde voor om een oproep te doen op Facebook. Die werd druk gedeeld. Uiteindelijk kon ze kiezen met welke mensen ze in zee, of liever in de vijver wou. 

Groter dan verwacht

"Ze kwamen heel goed voorbereid af", zegt ze. "Ze hadden een bootje mee, waarin ze achteraan een teil plaatsten om de gevangen vissen in te laten zwemmen. Ze zeiden dat ze thuis ook een put hadden, een put die nooit leeg zou kunnen zijn. Ze vonden vooral karpers en voorns. Een man zei gisteren dat voorns heel gevoelig zijn aan schommelingen in het waterpeil. Ik zag ook meerdere palingen, jammer genoeg vonden we ook een dode paling. Tot onze grote verbazing waren het best wel grote karpers."

Vrij in de IJzer

Uiteindelijk zijn er een kleine 300 bovengehaald. De vissers hebben beslist om de karpers vrij te laten in de IJzer en Renate De Meester die landschapsarchitect is, wil de vijver laten baggeren en de oevers breder maken, dat moet het leven in het water meer kansen geven. 

Meest gelezen