AFP or licensors

Oud-hotelmanager Paul Rusesabagina, die 1.000 mensen redde tijdens genocide, staat terecht in Rwanda

Paul Rusesabagina, de hoteluitbater die meer dan 1.000 levens redde tijdens de Rwandese genocide in 1994, moet in Rwanda terechtstaan voor 13 misdrijven, waaronder terrorisme en financiering van rebellengroepen. Rusesabagina heeft de Belgische nationaliteit en woont in de VS, vanwaar hij oppositie voert tegen de Rwandese president Paul Kagame. Zijn advocaten verwerpen de beschuldigingen en spreken van een politiek proces.

Paul Rusesabagina verscheen met handboeien en onder grote politie-aanwezigheid in de rechtszaal in Kigali. Tijdens zijn verhoor werden hem 13 aanklachten ten laste gelegd, waaronder terrorisme, het oprichten van en deelnemen aan een militante groepering, en medeplichtigheid aan moord.

Rusesabagina weigerde in te gaan op de aanklachten, die door zijn advocaten werden verworpen. Hij vroeg om op borg te worden vrijgelaten omdat zijn gezondheid zwak is. Hij voerde aan dat hij sinds hij twee weken geleden in Rwanda aankwam en daar wordt vastgehouden, al drie keer naar het ziekenhuis moest worden gebracht.  

Arrestatie

Rusesabagina, die na de Rwandese genocide de Belgische nationaliteit kreeg en verhuisde naar de VS, is sinds eind augustus in Rwanda. Tot verrassing van velen maakte de Rwandese politie twee weken geleden bekend dat hij gearresteerd was.

Dat gebeurde volgens de Rwandese rechtbank op de luchthaven van Kigali, nadat hij vanuit de VS naar Dubai was gereisd. Meer verduidelijking over de mysterieuze terugkeer van Rusesabagina werd niet gegeven. Zijn familie zegt ervan uit te gaan dat hij in Dubai werd ontvoerd en teruggebracht naar Rwanda.

Paul Rusesabagina was tijdens de Rwandese genocide in 1994 manager van het luxehotel Mille Collines in Kigali. Hij beschermde meer dan 1.000 Tutsi's en gematigde Hutu's tegen doodseskaders door hen onderdak te geven in het hotel.

Rusesabagina wordt wel eens "de Rwandese Oskar Schindler" genoemd, naar de Duitse industrieel die meer dan 1.000 joden hielp te ontkomen aan de nazi's. Net als het verhaal van Schindler is ook dat van Rusesabagina verfilmd. "Hotel Rwanda", met Don Cheadle (foto) als Paul Rusesabagina, werd genomineerd voor een Oscar.    

Criticus van Kagame

Rusesabagina vertrok in 1996 uit Rwanda. Hij heeft de Belgische nationaliteit, maar woont in de Verenigde Staten, vanwaar hij oppositie voert. Hij bekleedt een belangrijke positie bij de Rwandese Beweging voor Democratische Verandering (MRCD), die vooral vanuit het buitenland wordt aangestuurd. Onlangs noemde hij de regering van president Paul Kagame een dictatuur. Hij riep Westerse landen ook op om Rwanda onder druk te zetten om de mensenrechten te respecteren. 

De Rwandese overheid beschuldigt Rusesabagina ervan dat hij de gewapende tak van het MRCD -het Front de Libération Nationale (FLN)- steunt en financiert. Het FLN heeft sinds 2018 enkele dodelijke aanvallen aan de grens met Burundi opgeëist. 

Rusesabagina zegt dat zijn kritiek op het bewind van Kagame hem tot een doelwit maakt. Zijn advocaten spreken van een politiek proces. Mensenrechtenorganisaties dringen erop aan dat Rusesabagina een eerlijk proces krijgt, maar zien verschillende "rode vlaggen die we niet kunnen negeren", zoals Amnesty International het omschrijft, zoals de onduidelijke omstandigheden van zijn arrestatie, en zijn familie die zegt dat de advocaat die zij heeft aangesteld geen toegang tot hem krijgt.

Meest gelezen