Belga

Professor infectieziekten UZ Gent pleit voor eenvoudiger coronacijfers: “Werk met schaal van 1 tot 4, zoals bij terreurdreiging”

Professor Steven Callens van het Gentse UZ stelt voor om de coronadreiging in een schaal van 1 tot 4 te gieten, zoals bij de terreurdreiging. De dagelijkse cijfers over besmettingen en reproductiegetallen zijn verwarrend voor de bevolking. Daarom moet het eenvoudiger.

De communicatie van de cijfers is heel moeilijk, legt professor Steven Callens uit. “Neem het voorbeeld van de reproductiecijfers. Die kunnen op verschillende manieren berekend worden. Soms worden die gebaseerd op het aantal nieuwe gevallen, dan weer op het aantal ziekenhuisopnames. Als burger is het niet makkelijk om dit te interpreteren. ” 

Schaal voor terreurdreiging

Daarom pleit de Gentse infectioloog voor een eenvoudiger systeem. “Het zou makkelijker zijn, mocht er een scoresysteem komen, zoals we dat kennen voor terreurdreiging, met vier niveaus.” Bij elk van de dreigingsniveaus zouden dan specifieke en duidelijke maatregelen kunnen gelden. "Nu zouden we bijvoorbeeld in niveau 3 zitten: het aantal nieuwe gevallen zit in stijgende lijn, maar de ziekenhuizen kunnen het nog aan. In deze fase is het belangrijk om de geldende maatregelen strikt na te leven."

Meest gelezen