Puurs-Sint-Amands zet band met Pools zusterdorp voorlopig stop: “Bang dat ze holebi’s willen weren”

De gemeente Puurs-Sint-Amands zet de zusterband met het Poolse dorp Debiça voorlopig stop na 40 jaar. Het bestuur van Debiça heeft een charter ondertekend ter bescherming van het traditionele gezin en Puurs-Sint-Amands vreest nu dat dat de eerste stap van het Poolse dorp is op holebi’s te weren.

De band tussen de gemeente Puurs-Sint-Amands en het Poolse dorp Debiça bestaat nu al zo’n 40 jaar en begon als een waar liefdesverhaal. Enkele Poolse vrouwen kwamen in België optreden met hun volksdansgroep. Zodra ze in Puurs-Sint-Amands van de bus stapten, werden enkele mannen smoorverliefd op de jongedames. Ondertussen werden er vriendschapsbanden gesmeed, werden er vier huwelijken gesloten en zijn er zes kinderen uit voortgekomen.

LGBTQ-vrije gemeente

Nu hangen er echter donkere wolken boven die zusterband. Het bestuur van Debiça heeft een charter ondertekend ter bescherming van het traditionele gezin. “We zijn bang dat dat de eerste stap is om holebi’s helemaal te weren”, zegt schepen in Puurs-Sint-Amands, Ann-Marie Morel (CD&V). “Er zijn al enkele andere Poolse burgemeesters die een charter ondertekend hebben om een LGBTQ-vrije gemeente te worden.” Hiermee weren ze alle lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen of transgenders.

Een LGBTQ-vrije gemeente? Daar kunnen wij met het bestuur van Puurs-Sint-Amands niet achter staan

Ann-Marie Morel, Schepen in Puurs-Sint-Amands (CD&V)

“Voor alle duidelijkheid is Debiça nog geen LGBTQ-vrije gemeente, maar we zijn wel bang dat ze dat zal worden en daar kunnen wij als bestuur van Puurs-Sint-Amands niet achterstaan”, aldus Morel. “We zullen onderzoeken wat er aan de hand is en indien nodig zullen we de band definitief stoppen. Natuurlijk brengt dat de vriendschapsbanden die gesmeed zijn en de liefdesrelaties die ontstaan zijn niet in gevaar.”

Meest gelezen