Skeletten uit 10e eeuw ontdekt in Aalst: "Oudste in de stad gevonden menselijke resten tot nu toe"

5 skeletten die in 2018 gevonden zijn op het terrein van de DvM basisschool, aan de noordzijde van de Sint- Martinuskerk in Aalst, blijken uit de 10e eeuw te komen. De skeletten zijn daarmee de oudste menselijke resten die gevonden zijn in het centrum van de stad en leert heel wat over de ontstaansgeschiedenis van Aalst. “We hebben nu ontdekt dat hier in de 10e eeuw al een kerk stond”, klinkt het. 

Op de plaats waar nu de Sint-Martinuskerk van Aalst staat, zou in de 10e eeuw ook al een kerk hebben gestaan. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek van skeletten die 2 jaar geleden op de site opgegraven werden. “Het is een heel bijzondere ontdekking”, zegt archeologe Yaniek Degryse. 

Christelijke begraafplaats

“De 5 skeletten die we nu geanalyseerd hebben, zijn de oudste menselijke resten die tot nu toe gevonden zijn in het centrum van Aalst”, vervolgt Degryse haar uitleg. “Uit onderzoek blijkt dat de skeletten behoren tot een begraafplaats van een kerk uit de 10e eeuw. Dat is een bijzondere ontdekking, want tot nu toe hadden we geen informatie over het bestaan van een kerk uit die tijd.”

De skeletten waren begraven met de hoofden naar het Westen en de voeten naar het Oosten

Yaniek Degryse, archeologe

Er zijn tot op de dag van vandaag nog geen restanten gevonden van het kerkgebouw zelf. De 5 skeletten zijn de enige verwijzing naar de middeleeuwse kerk. “Toch zijn we er zeker van dat de skeletten afkomstig zijn van een kerkbegraafplaats en niet van ergens anders. We weten dat, omdat we de skeletten hebben gevonden op een plaats waar veel lichamen lagen en we zien het ook aan de manier waarop ze begraven zijn.” De lichamen zijn begraven met de hoofden naar het westen en de voeten naar het oosten. “Dat is in overeenstemming met de christelijke traditie. Er is geen twijfel mogelijk”, aldus Degryse. 

Nog een kerk

Aan het einde van 2017 heeft SOLVA - een vereniging die via archeologisch onderzoek het verleden van een regio in kaart brengt - opgravingen gedaan binnen de muren van de Sint-Martinuskerk. “Men heeft daar toen restanten ontdekt van een kerk uit de 11e of 12e eeuw. De skeletten die wij nu geanalyseerd hebben en die afkomstig zijn uit de 10e eeuw, zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de begraafplaats van een kerk die de voorloper is van de kerk die SOLVA ontdekt heeft. Het is heel fijn om zo nieuwe verbanden te weten te komen en de geschiedenis van Aalst bloot te leggen. De stad heeft duidelijk een middeleeuwse bewoningskern.”

kasto80

Meest gelezen