Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump heeft "geen probleem met verkoop F-35-gevechtsvliegtuigen aan de Emiraten", kern van deal met Israël?

De Amerikaanse president Donald Trump is blijkbaar bereid om uiterst geavanceerde gevechtsvliegtuigen van het type F-35 te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Tot nu toe had Israël zich verzet tegen de verkoop van dat soort militair materiaal aan Arabische landen. Vanavond tekent Israël in Washington een vredesdeal met de Emiraten en met het andere Golfstaatje Bahrein.

De F-35 -ooit Joint Strike Fighter genoemd- is een van de neusjes van de zalm in de moderne militaire luchtvaart en producent Amerika verkoopt die niet aan om het even wie, enkel aan betrouwbare bondgenoten (zoals NAVO-lidstaten zoals België, of bijvoorbeeld aan Japan). Ook Israël heeft dat soort vliegtuigen in dienst genomen.

Om die militaire suprematie in de lucht te behouden, had Israël zich tot nu toe altijd verzet tegen de verkoop van dat soort geavanceerd wapentuig aan Arabische staten, ook aan verafgelegen Golfstaten zoals de Emiraten. De voorbije weken hebben Israël en twee Golfstaten, de Emiraten en Bahrein, aangekondigd om vrede te sluiten en die akkoorden zouden vanavond plechtig ondertekend worden in het Witte Huis in Washington.

In de aanloop daarvan heeft VS-president Donald Trump net op de tv-zender Fox News gezegd "dat hij er geen probleem mee heeft om F-35's te verkopen aan de Emiraten". Hij is bovendien bereid om ook andere landen in het Midden-Oosten dezelfde wapensystemen te verkopen als aan Israël. Trump wees op de rijkdom in de regio en zei dat die verkopen goed zijn voor de VS en voor Amerikaanse banen.

Meest gelezen