Videospeler inladen...

Trump roept noodtoestand uit in zuidelijke staten wegens orkaan Sally

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd in delen van de zuidelijke staten Mississippi, Alabama en Louisiana vanwege de naderende orkaan Sally. Dat maakt de weg vrij voor federale hulp. Rampendienst FEMA heeft een officier benoemd om de noodmaatregelen en hersteloperaties in getroffen gebieden te coördineren.

De tot orkaan uitgegroeide storm komt naar verwachting vandaag aan land in de buurt van New Orleans, de stad die in 2005 zwaar werd getroffen door orkaan Katrina. Sally is intussen een orkaan van categorie twee. De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, adviseerde inwoners die wonen op het vermoedelijke pad van de orkaan te vluchten.

Ook in buurstaten Mississippi en Alabama werden inwoners in laaggelegen gebieden al verplicht tot evacuatie. Scholen, casino's en bedrijven aan de kust moesten sluiten.

De tropische storm beweegt traag, maar zal gepaard gaan met zware regenval en overstromingen. Sally zou snelheden halen tot 155 km/uur en in de loop van dinsdagochtend nog krachtiger kunnen worden. Een expert schatte de te verwachten schade op 2 tot 3 miljard dollar. Sally is de achtste orkaan die de VS dit jaar treft. Dat is heel zeldzaam, misschien wel een record, zei een meteoroloog.

Bekijk: inwoners zetten zich schrap voor orkaan Sally:

Videospeler inladen...

Meest gelezen