Vergiftigde Russische oppositiepoliticus Navalny geeft eerste teken van leven: "zelfstandig ademen is ondergewaardeerd"

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny heeft voor het eerst sinds zijn vergiftiging drie weken geleden een teken van leven gegeven. Op Instagram postte hij een foto waarop hij rechtop zit op bed. In het onderschrift klinkt hij optimistisch. Navalny werd op 20 augustus onwel op een binnenlandse vlucht in Rusland. Tot een week geleden lag hij in een kunstmatige coma. De Kremlin-criticus werd vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.

"Hallo, Navalny hier. Ik heb jullie gemist," zijn de eerste (geschreven) woorden van de Russische opposant sinds hij drie weken geleden vergiftigd werd. Op de Instagram-foto zit Navalny rechtop op bed, omringd door zijn vrouw en twee kinderen.

Vorige week werd Navalny uit zijn kunstmatige coma gehaald en ook de kunstmatige beademing werd stapsgewijs afgebouwd. Op dit moment kan hij helemaal zelfstandig ademen. Navalny gaat er met humor mee om: "Ik kan nog altijd bijna niks, maar gisteren kon ik de hele dag zelfstandig ademen. Helemaal zelfstandig. Ik had geen enkele hulp nodig, zelfs niet het simpelste ventiel in mijn keel. Het beviel me erg. Het is een verbazingwekkend, door velen ondergewaardeerd proces. Ik kan het aanbevelen."

Navalny wordt behandeld in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Hij werd er - na enige tegenwerking van de Russische artsen - naar overgebracht op vraag van zijn familie. Gisteren verklaarde het ziekenhuis al dat de toestand van Navalny erop vooruit gaat en dat hij af en toe voor korte tijd zijn bed kan verlaten.

Wanneer hij helemaal hersteld is, wil Navalny terugkeren naar Rusland. Dat bevestigt zijn woordvoerster. "Al de hele ochtend vragen journalisten me of het klopt dat Aleksej van plan is om terug te keren naar Rusland. Ik snap waar de vraag vandaan komt, maar ik vind het vreemd dat iemand iets anders zou verwachten. Ik bevestig nog een keer: andere opties zijn nooit overwogen," zegt Kira Jarmysj op Twitter.

Novitsjok

Drie onafhankelijke laboratoria - in Duitsland, Zweden en Frankrijk - hebben intussen bevestigd dat Navalny vergiftigd werd met het uiterst gevaarlijke zenuwgif novitsjok. Een gif dat allicht alleen maar in Rusland geproduceerd wordt en enkel toegankelijk is voor mensen met hooggeplaatste connecties.

De Duitse regering eist dan ook opheldering van Rusland. Maar het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid en zegt dat Berlijn nog geen enkel concreet bewijs op tafel heeft gelegd. Rusland suggereert ook dat Duitsland alleen maar probeert om Rusland in een slecht daglicht te plaatsen.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen