Videospeler inladen...

Premier Wilmès in videoboodschap: "Zorgwekkende cijfers. Allemaal ons best doen om hardere maatregelen te voorkomen"

Premier Sophie Wilmès (MR) roept in een videoboodschap iedereen op om de bestaande coronamaatregelen goed na te leven. Het gaat dan onder meer over afstand houden, mondmaskers dragen en sociale contacten beperken. De cijfers zijn "zorgwekkend", erkent ze, maar strengere maatregelen komen er voorlopig niet. "We moeten allemaal elke dag ons best doen om dat te voorkomen."

Nu er op sommige dagen weer 1.000 nieuwe besmettingen zijn, noemt viroloog Marc Van Ranst dit "een recept voor een ramp". En ook epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwde al dat de cijfers verder zullen stijgen. Zonder passende maatregelen, denken ze, raken straks niet enkel jongeren maar ook ouderen weer besmet en gaan de ziekenhuizen weer vol geraken.

Maar wetenschappers zijn het vaker met elkaar oneens, ook nu dus. Jean-Luc Gala bijvoorbeeld, het hoofd van het Universitair Ziekenhuis UCL vindt de hogere cijfers normaal en ziet er voorlopig geen gevaar in. 

De barrièregebaren

Wilmès noemt de laatste cijfers "zorgwekkend", met in een worstcasescenario weer meer oudere mensen die overlijden aan het virus. Maar nieuwe maatregelen worden er voorlopig niet genomen. Midden volgende week stond een veiligheidsraad gepland, en dat blijft zo.

"Er is een mentale vermoeidheid", zo zegt ze in de videoboodschap. "Ik begrijp dat, en de onzekerheid is demotiverend." Waarna ze nog eens het belang van de oude maatregelen aanhaalt. "We beschermen ons het best met de "barrièregebaren", dat is belangrijker dan ooit." En dan gaat het over handen wassen, afstand houden, een mondmasker opzetten, de verplichte quarantaine en de bubbel. 

Activiteiten die buiten de regels vallen, kunnen niet, zo benadrukt de premier. De overgrote meerderheid houdt zich volgens haar prima aan de regels. En dat moet ook, zo zegt ze. "Het is essentieel dat we allemaal elke dag ons best doen om te voorkomen dat er hardere maatregelen moeten worden genomen."

Bekijk hieronder de videoboodschap van premier Wilmès:

Videospeler inladen...

Meest gelezen