Politiezone KLM

Nieuwe asfaltlaag nodig op de A12 richting Antwerpen in Londerzeel: avondspits belooft moeizaam te verlopen 

De verkeersproblemen op de A12 richting Antwerpen ter hoogte van Londerzeel zullen nog zeker tot na de avondspits duren. Het wegdek aan het kruispunt zal moeten vervangen worden, dat blijkt na testen die vanmorgen werden uitgevoerd. Van de drie rijstroken is momenteel alleen de linkerrijstrook open. Rond 20 uur vanavond zouden alle rijstroken weer open moeten zijn.

Wegen en Verkeer moet een nieuwe asfaltlaag leggen over een afstand van 100 meter ter hoogte van het kruispunt van de Kerkhofstraat in Londerzeel. De A12 werd gisteren om 13.45 uur afgesloten, nadat een kraanwagen tussen Londerzeel en Willebroek een grote hoeveelheid olie had verloren. 

Het gaat om hydraulische olie die een groot slipgevaar oplevert en zeer moeilijk te verwijderen is. En dat blijkt dus inderdaad niet te lukken.

"Het aanbrengen van nieuw asfalt is een klus die niet meteen geklaard is in enkele uren tijd. Dat betekent dat de avondspits van Brussel naar Antwerpen erg moeilijk zal verlopen", zegt onze verkeersexpert Hajo Beeckman.  

Eigenlijk is dit nog goed nieuws want het had veel erger kunnen zijn. Het oliespoor lag verspreid over een lengte van maar liefst 3.5 kilometer, bijna tot in Breendonk. De hulpdiensten zijn er gisteren en vannacht in geslaagd om de meeste olie weg te krijgen. Uit zogenoemde 'remtesten' door de politie bleek dat het grootste stuk van de A12 weer veilig was om open te stellen.

Behalve dus het eerste stuk van ongeveer 100 meter bij Londerzeel. Daar heeft het Agentschap Wegen en Verkeer vanmorgen nog met een speciaal meetvoertuig extra 'stroefheidstesten' uitgevoerd om te controleren of de olie echt weg was. Dat bleek niet het geval. Er zit dus niets anders op dan de bovenste laag asfalt weg te halen en nieuw asfalt te gieten. Dat gebeurt vanmiddag. Daarna moet het nieuwe wegdek natuurlijk drogen en daarom kan de A12 onmogelijk voor de avondspits open.

Verkeer naar Willebroek en Antwerpen kiest beter voor de E19

De A12 gaat voorbij het kruispunt met de Kerkhofstraat in Londerzeel in de loop van vanmiddag dus open zodat het industrieterrein van Londerzeel via de snelweg weer bereikbaar wordt. Aan het kruispunt zelf zal echter nog maar één rijstrook vrij zijn en daarom kan de verkeershinder ook vanavond aanzienlijk zijn. Vrijdagochtend zouden de drie rijstroken van de A12 nog voor de spits weer beschikbaar moeten zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen