Barbados wil af van Queen Elizabeth als staatshoofd: "Tijd om afscheid te nemen van koloniale verleden"

Het Caraïbische eiland Barbados wil de Britse koningin Elizabeth niet langer als staatshoofd. De regering wil dat Barbados eind volgend jaar een republiek wordt. Barbados, een voormalige Britse kolonie, werd in 1966 onafhankelijk, maar Queen Elizabeth bleef wel de grondwettelijke vorstin. "De tijd is gekomen om ons koloniale verleden helemaal achter ons te laten", zegt de regering.

Eind volgend jaar viert Barbados 55 jaar onafhankelijkheid. Tegen die tijd wil het eiland in de Caraïben een republiek zijn, met een eigen inwoner als staatshoofd. Dat heeft Sandra Mason, de gouverneur-generaal van Barbados, namens de regering van premier Mia Mottley aangekondigd.

"De tijd is gekomen om ons koloniale verleden voorgoed achter ons te laten", zei ze. "De Barbadianen willen een Barbadiaans staatshoofd. Dat is de ultieme blijk van zelfvertrouwen en wat we kunnen bereiken."

Eeuwenlang Brits

Barbados werd in 1966 onafhankelijk, nadat het eeuwenlang in handen van de Britten was geweest, die er in 1625 hun oog op hadden laten vallen. Ze lieten Afrikaanse slaven aanvoeren voor het werk op de suikerplantages, waardoor de blanke grondbezitters op het eiland steenrijk werden. Vandaag is de bevolking van Barbados - zo'n 300.000 inwoners in totaal - van overwegend Afrikaanse origine. Maar de link met Groot-Brittannië blijkt nog uit plaats- en straatnamen, en bijvoorbeeld uit een voorliefde voor cricket, een sport die erg populair is op Barbados.

Net als de meeste andere Caraïbische eilanden - en ook andere landen van het voormalige British Empire, zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - behield ook Barbados na de onafhankelijkheid formele banden met de Britse monarchie. Sommige andere Caraïbische eilanden, zoals Trinidad en Tobago, Dominica en Guyana, deden dat dan weer niet. Barbados is van plan om hun voorbeeld te volgen.

"Waarom buitenlandse blanke vrouw als staatshoofd?"

Dat plan gaat overigens al een tijdje mee. Barbados heeft de voorbije jaren meer dan eens aangekondigd de Queen te zullen afserveren. In 2015 beloofde de toenmalige premier daarover een volksraadpleging. Hij zag in de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid een goede gelegenheid om het dekolonisatieproces af te maken.

Queen Elizabeth in Barbados in 1989.
AP1989

Want, zo klonk het toen, "waarom zou Barbados een buitenlandse blanke vrouw als staatshoofd hebben, die de baan kreeg omdat haar land Barbados ooit veroverde, die ook staatshoofd is van 15 andere landen, en die Barbados in 1989 voor het laatst bezocht?". Van het plan kwam toen niets terecht:  in 2016 werd het gouden jubileum van de onafhankelijkheid gevierd als monarchie, met de Britse prins Harry als eregast.

Het Verenigd Koninkrijk spreekt zich niet uit over de nieuwe aankondiging. "Dat is een beslissing die Barbados moet nemen", zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen