Na de brand in Moria slapen duizenden asielzoekers, onder wie ook veel kinderen, op straat.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers uit afgebrande kamp op Lesbos opnemen

België is bereid om 100 tot 150 "kwetsbare asielzoekers" op te nemen uit het afgebrande kamp nabij Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Het gaat om families met kinderen, moeders of alleenstaande vrouwen. Het voorstel komt bovenop een eerdere belofte om 12 niet-begeleide minderjarigen uit het kamp naar hier te halen.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) had vandaag een onderhoud met haar Griekse collega. Griekenland vroeg ons land daarbij om een zeker aantal kwetsbare asielzoekers op te nemen uit het kamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos, dat bijna volledig is platgebrand.

België stelt voor om 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers op te nemen. Met kwetsbare asielzoekers worden gezinnen met kinderen, moeders en alleenstaande vrouwen bedoeld. Dat heeft het kabinet van De Block bekendgemaakt.

Het voorstel komt bovenop een eerdere Belgische belofte, gisteren, om 12 niet-begeleide minderjarigen uit het kamp op te nemen. Begin mei verbond de federale regering zich er al toe 18 niet-begeleide minderjarigen op te nemen die zich in kampen op de Griekse eilanden bevonden. Die jongeren kwamen vorige maand in ons land aan.

Wanneer de nieuwe mensen naar ons land zouden komen en hoeveel het er precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. Griekenland en België moeten nu verder bespreken hoe de "relocatie" uitgevoerd zal worden.

In "Terzake" verduidelijkt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block dat de opvang van de twaalf niet-begeleide minderjarigen er komt om tegemoet te komen aan de Europese afspraken. Twaalf kinderen is drie procent van de niet-begeleide minderjarigen die dringend opvang nodig  hebben. België is volgens de Europese verdeelsleutel goed voor drie procent van de Europese bevolking.

"De asielaanvraag van de niet-begeleide minderjarigen zal hier behandeld worden. De extra kwetsbare mensen die we gaan opvangen zullen kwetsbare gezinnen zijn. Dat zijn vooral alleenstaande moeders met kinderen of moeders met kinderen die gebreken hebben", aldus De Block.

Bekijk het gesprek met Maggie De Block uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuw Europees migratiepact

Het kamp nabij het stadje Mitilini, op Lesbos, brandde midden vorige week af. De brand is allicht aangestoken door migranten zelf, uit onvrede met de omstandigheden waarin sommigen al vijf jaar moeten leven. Enkele migranten zijn opgepakt op verdenking van brandstichting.

In het kamp leefden meer dan 12.000 asielzoekers. Onder hen ook zo'n 4.000 kinderen. Door de brand leven ze nu al een week op straat. Velen hebben kleine tentjes opgezet aan de rand van de weg, anderen bouwden constructies met houten stokken uit een nabijgelegen bos.

België en Griekenland zijn het erover eens dat ad-hocmaatregelen - "crisis na crisis" - op lange termijn niet houdbaar zijn. Beide landen hopen daarom dat het nieuwe asiel- en migratiepact dat de Europese Commissie volgende week presenteert, oplossingen kan bieden voor de huidige uitdagingen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen