AFP or licensors

Hoeveel leerlingen en leraren zijn besmet of in quarantaine na twee weken school? Een overzicht

Twee weken na het begin van het schooljaar blijken 638 leerlingen en 86 leden van het onderwijspersoneel positief getest te hebben op het coronavirus. Uit voorzorg zijn 4.278 leerlingen en 368 personeelsleden in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft gepubliceerd op een nieuwe webpagina.

De afgelopen dagen doken er steeds vaker berichten op van klassen en scholen die in quarantaine worden geplaatst omwille van coronabesmettingen.

De administratie van minister van Onderwijs Weyts heeft nu in samenwerking met de CLB’s van de verschillende onderwijsnetten de cijfers gebundeld en op een webpagina gepubliceerd. Het gaat om cijfers van het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen. Deze cijfers zullen elke 2 weken geactualiseerd worden.

De cijfers

  • Leerlingen met een besmetting: 638
  • Personeelsleden met een besmetting: 86
  • Leerlingen in quarantaine: 4.278
  • Personeelsleden in quarantaine: 368 

Minister Weyts wil de cijfers in perspectief plaatsen: bij 0,05% van de leerlingen en 0,05% van de personeelsleden werd een positieve COVID-19-test afgenomen. 0,36% van de leerlingen en 0,22% van de  personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst. Zijn kabinet heeft geen cijfers bekendgemaakt over het totale aantal testen dat is uitgevoerd.

In totaal zitten er bijna 1,2 miljoen leerlingen op de Vlaamse basis- en middelbare scholen en zijn er ruim 164.000 personeelsleden aan de slag.

Kijken we naar de provinciale spreiding van het aantal leerlingen in quarantaine, dan zien we dat Antwerpen met 30 procent goed is voor de het grootste deel. Niet onlogisch als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid. 

Daarna volgen de provincies Oost-Vlaanderen (23 procent), West-Vlaanderen (18 procent) en Vlaams-Brabant (16 procent). Brussel en Limburg staan achteraan met respectievelijk 10 en amper 3 procent in de Vlaamse scholen. 

Vakantie

“Het is nog erg vroeg om al grote conclusies te trekken”, merkt minister Weyts hierbij op. “Het virus heeft een incubatieperiode van ongeveer 2 weken en dus vertellen deze eerste cijfers vooral iets over het einde van de zomervakantie."

Zo lijkt het er voorlopig nog op dat de meeste vastgestelde besmettingen opgelopen werden buiten de schoolmuren. Er lijken ook nog amper gevallen te zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen.

Ook viroloog Steven van Gucht waarschuwt dat het nog vroeg is om conclusies te trekken. "Voorlopig ziet dat er wel goed uit", zegt hij in "Het Journaal". "Maar ik zou geruster zijn over een viertal weken."

Adviezen opvolgen

“We moeten nu vooral het hoofd koel houden”, besluit Weyts. “Dat betekent dat we de veiligheidsmaatregelen rigoureus moeten aanhouden. Het betekent ook dat iedereen de adviezen van de CLB’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid goed moet opvolgen, zonder te overreageren met extra sluitingen of quarantaines. Want dan moeten te veel mensen getest worden, raakt het lokale zorgsysteem overbelast en het lokale leven ontregeld”.

Het onderwijsveld vergadert morgenavond opnieuw om eventuele maatregelen voor de scholen en de CLB’s te bespreken.

Bekijk hier de reactie van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) op de cijfers: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reactie van Stefan Grielens, algemeen directeur Vrij CLB:

Videospeler inladen...

Meest gelezen