Hans Jünger

Liedekerkenaar moet tocht naar Compostella vroegtijdig stoppen door corona: "Grenzen zullen binnenkort sluiten"

Liedekerkenaar Hans Jünger (58) moet zijn wandeltocht naar Santiago de Compostella na 60 dagen stopzetten. Vlak voor hij de Pyreneeën en dus ook de grens van Frankrijk met Spanje moet oversteken, is hij bang dat corona een stok in zijn wielen zal steken. "De grenzen gaan waarschijnlijk binnenkort dicht. Dan geraak ik niet meer terug."

Begin juni begon Jünger aan zijn tocht richting het bekende pelgrimsoord. Intussen legde hij al 1350 kilometer af in 60 dagen tijd. De 58-jarige marketing manager werd door de coronacrisis plots tijdelijk technisch werkloos en besloot dan maar van de nood een deugd te maken. "Ik was nochtans geen geoefende wandelaar. Mijn tocht van Liedekerke naar Halle was meteen mijn eerste grote wandeling. Nu moet ik jammer genoeg noodgedwongen stoppen. Spanje kleurt rood door het stijgend aantal coronabesmettingen. Ik heb dus geen garantie dat ik nog terug geraak als ik binnenkort de grens zou oversteken. Alle gîtes om onderweg te overnachten zijn ook dicht intussen. Men is zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant bang", vertelt Jünger. 

Tocht sowieso later afmaken

Bovendien is het momenteel zo'n 38 graden aan het Franse Porte Saint-Jacques in Saint-Jean-Pied-de-Port, waar hij net voor de hoge Pyreneeën is gestrand. Verre van ideaal wandelweer. Maar uitstel is voor Jünger geen afstel. "Volgend jaar kom ik terug en maak ik mijn tocht af. Misschien wandel ik zelfs nog iets verder, tot aan de oceaan. Eens je eraan begint, is het enorm verslavend. Ik ben heel erg zen nu. Je kan er beter niet mee wachten tot je op je 67ste met pensioen kan, want dan is de tocht voor veel mensen al te zwaar. Ik ben nu 58 jaar oud, dus dat is ideaal", besluit Jünger.

Meest gelezen