De deadline verstrijkt vandaag, maar premier Wilmès mag (nog even) blijven zitten

Vandaag verstrijkt de deadline. Premier Wilmès kreeg voor de zomer het vertrouwen tot 17 september. De bedoeling was dat ze zo op volle kracht en met volle bevoegdheden de coronacrisis kon aanpakken. Maar er is nog altijd geen regering en dus blijft Wilmès nog even zitten. 

Vandaag 17 september was een datum die de hele Wetstraat met rood omrand had in zijn agenda. De datum waarop premier Wilmès en haar minderheidsregeringhet vertrouwen moet vragen in de Kamer. De datum ook waarvan SP.A-voorzitter Conner Rousseau zei dat er absoluut een regering moet zijn of dat er anders vervroegde verkiezingen komen. 

Nachtkaars

Maar het gebeurt wel vaker in de Wetstraat dat de zorgvuldig opgebouwde spanning uiteindelijk uitdooft als een nachtkaars. De voorbije jaren waren er tientallen dagen van de waarheid waarop uiteindelijk helemaal niets gebeurde.

En zo zal het ook zijn met deze 17 september, met uitzondering van wat kabaal op de banken van de Kamer. Want in de partijcenakels is ondertussen al beslist dat Wilmès nog wat blessuretijd gegund wordt. Ze speelt over-time tot 1 oktober en zal dan pas het vertrouwen van de Kamer vragen. 

Dat uitstel heeft te maken met de coronabesmetting van preformateur en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, waarop ook de andere voorzitters zich moesten laten testen en in quarantaine gingen.

De coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert was ook een manier om te verhullen dat er nog heel veel inhoudelijke zaken uitgeklaard moeten worden

Maar de besmetting van Lachaert verklaart niet alles. Het was de voorbije dagen ook een handige manier om te verhullen dat er nog héél veel uitgeklaard moet worden: de ethische kwestie rond de versoepelde abortusregeling, een mogelijke staatshervorming, de uitstap uit de kernenergie, maar bovenal het premierschap.

Wie formateur en uiteindelijk ook premier wordt, is nog altijd niet duidelijk. Namen genoeg die circuleren - Alexander De Croo, Koen Geens, Paul Magnette en zelfs Johan Vande Lanotte - maar niemand lijkt het voorlopig een ander te gunnen, en ook dat zorgt dus voor vertraging.

Spektakel, maar geen resultaat

Wat gaat er dan gebeuren in de Kamer vandaag? Bitter weinig, tenzij - voor wie daar van houdt - wat spektakel. Zo kondigde het Vlaams Belang al aan dat het een motie van wantrouwen gaat indienen tegen de regering-Wilmès. "Mijn moeder zaliger zei altijd: "Als je iets belooft, moet je je aan die belofte houden"", zei partijvoorzitter Tom Van Grieken daarover in De ochtend op Radio 1. "Mevrouw Wilmès heeft beloofd dat het mandaat maar voor zes maanden zou zijn, en dat ze nadien weer naar het parlement zou stappen. Dat gebeurt nu niet. Ze neemt een loopje met de democratie. Dat is zoals president Kabila in Congo, die ook zijn termijn steeds verlengt." 

Dat zal zonder twijfel veel decibels op de Kamerbanken veroorzaken, maar wel geen enkel praktisch resultaat. De Vivaldipartijen beschikken over een comfortabele meerderheid en kunnen op dit moment elke aanval makkelijk afslaan. Er zal vandaag niet eens gestemd worden, aangezien de wet een afkoelingsperiode van 48 uur voorschrijft als er een motie van wantrouwen wordt ingediend.

De motie van wantrouwen van het Vlaams Belang zal zonder twijfel veel decibels op de Kamerbanken veroorzaken, maar geen enkel praktisch resultaat

Een technische hoogstandje voor de tribune, meer is het niet, die motie. Maar hoe dan ook steekt het Vlaams Belang wel het mes in de wonde: België wordt al sinds 21 december 2018 geregeerd door een regering met amper 38 zetels in de Kamer, op een totaal van 150.

Halen we de nieuwe deadline?

En dus gaan we nu naar 1 oktober als nieuwe deadline. Al zou het zomaar eens kunnen dat ook die niet gehaald wordt en er nog meer blessuretijd gespeeld zal moeten worden. Want eens er een premier gevonden is, moet er natuurlijk nog een volwaardig regeerakkoord komen. Daar zijn de Vivaldipartijen nu al aan bezig, maar bij vorige regeringsvormingen duurde het vaak maandenlang voor die tekst er lag. En vandaag is het 17 september. Nog veertien dagen te gaan. 

Meest gelezen