Radio 2

Dendermonde denkt na over overname Hollandse kazerne: “Het is het huis van ons Ros Beiaard, maar het gebouw vraagt ook veel werk”

De stad Dendermonde heeft vandaag een optieovereenkomst ondertekend om eigenaar te worden van de Hollandse Kazerne. De stad krijgt nu 2 jaar de tijd om onderzoek te doen en een beslissing te nemen. Het gebouw is nu nog eigendom van de Belgische staat en is onder Dendermondenaren vooral bekend als “het huis” van het Ros Beiaard en de reuzen.

De komende 2 jaar zal Dendermonde onderzoeken of ze de Hollandse Kazerne overnemen van de Belgische staat. “Het gebouw wordt op dit moment beheerd door de Regie Der Gebouwen, maar ze hebben geen functie meer voor de kazerne”, legt burgemeester Piet Buysse (CD&V) uit. “Wij willen de kazerne wel overnemen, maar we willen er ook zeker van zijn dat we geen kat in een zak kopen.” Via de optieovereenkomst krijgt de stad 2 jaar de tijd om onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden.

Verloederd gebouw

“We willen de staat van het gebouw goed onderzoeken”, gaat Buysse verder. “Het is een oud gebouw en dat zorgt voor de nodige mankementen. Er is veel werk. Het dak is zo lek als een zeef en daardoor is het gebouw doordrongen van het vocht. We gaan in die 2 jaar bekijken hoe we dat kunnen herstellen, maar we bekijken ook welke nieuwe bestemming we de kazerne kunnen geven.” 

De stad Dendermonde zal dit onderzoek niet alleen voeren: “We doen dit samen met PMV. Dat is de participatiemaatschappij Vlaanderen die gespecialiseerd is in het herwaarderen van bijzonder moeilijk erfgoed. We gaan samen op zoek naar een herbestemming.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Bruisende plek

“De Hollandse kazerne is het huis van het Ros Beiaard en de reuzen”, zegt Buysse nog. “Maar het gebouw heeft nog veel meer mogelijkheden. Het zou fijn zijn om van de locatie een bruisend deel van ons stadscentrum te maken. De locatie is nu een beetje een afknapper omdat het gebouw verwaarloosd is en dat geeft een verloederde indruk. Maar we zouden hier een mooi stadsplein kunnen aanleggen. Daarnaast is de kazerne ook geconnecteerd met ons cultuurhuis en de Grote Markt. Het is eigenlijk een hotspot in Dendermonde waar we veel mee kunnen doen. Wat ons betreft komen er hier dan ook bruisende activiteiten zoals horecagelegenheden.”

Radio 2

Meest gelezen