Radio 2

Greenpeace palmt Leuvense parkeerplaatsen in: "Gebruik die ruimte voor groen en ontspanning"

De Leuvense afdeling van Greenpeace heeft vanmiddag een symbolische parkeerplaats op de Vismarkt ingepalmd. De milieuorganisatie vraagt dat steden beter ontwikkeld worden op maat van mensen. Zo vinden ze dat de plek die parkeerplaatsen nu innemen beter kan worden benut. Met meer groen en plaats om te ontspannen bijvoorbeeld. 

"Parkeerplaatsen nemen enorm veel plaats in onze steden in", vindt Tobias Pans van Greenpeace Leuven. Dat de stad in de afgelopen jaren al heel wat parkeerplaatsen schrapte, vindt de organisatie een stap in de goede richting. Maar er moet nog meer gebeuren volgens de actievoerders. "Het Leuvense mobiliteitsplan dat nu op tafel ligt, zet ons niet op weg naar een CO₂-neutraal klimaat tegen 2030. Er zijn misschien wel al minder wagens, maar als de andere auto's blijven rondrijden met een verbrandingsmotor op benzine of diesel, dan neemt de uitstoot nog steeds niet af."

Probleem verschuiven

Het stadsbestuur is van plan om de Vismarkt in het centrum op termijn autovrij te maken. Alle parkeerplaatsen zouden daar verdwijnen. Parkeren kan dan verderop in een nieuwe ondergrondse Bruulparking. "Eigenlijk verschuif je het probleem op die manier gewoon. Toen de stad nog van plan was om die Bruulparking onder het Bruulpark te maken, hebben we daartegen geprotesteerd.  De randparkings aan de buitenkant van de stad moeten beter benut worden en fietsers en voetgangers moeten voorrang krijgen. Zij hebben écht een plaats in een stad. We voeren zeker geen strijd tegen de auto, maar wel voor een beter klimaat. Dat kan een buurt zoals deze rond de Vismarkt alleen maar ten goede komen", aldus Pans.

Meest gelezen