Schildpadsculpturen.
Middelkerke

Van recordaantal zandschildpadden tot eerste "mannetje" op de maan: dit zijn de nieuwe Belgische Guinness World Records

De nieuwe editie van het Guinness World Record-boek is uit, editie 2021. Vol ongewone wereldrecords, zoals gebruikelijk, maar toch een beetje anders dan anders door de COVID-19-pandemie. En er staan natuurlijk ook Belgische recordhouders in, zoals Boek.be dat op de Boekenbeurs het "wereldrecord grootste display origami vissen" in de wacht sleepte, of Middelkerke, dat het grootste aantal mensen die een zandsculptuur maken, wist bij elkaar te krijgen. En waar zijn Belgen nog goed in? In wielrennen uiteraard, dus ook daar zijn er nieuwe Belgische recordhouders. 

Toen de redactie van Guinness World Records in juli 2019 begon aan deze editie, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Dat was wel even anders toen ze 12 maanden later het verzamelen van records afsloot, en corona liet zich ook voelen in het aantal inzendingen. Dat waren er wereldwijd wel nog altijd een indrukwekkende 32.986, zo'n 90 per dag, maar toch 3.000 minder dan het jaar daarvoor. 

Een aantal recordpogingen, vooral die waar veel mensen voor bij elkaar moesten samenkomen, werden afgelast of uitgesteld, andere recordpogingen gingen digitaal. Net als de juryleden van Guinness World Records, die online live recordpogingen controleerden en virtuele certificaten uitdeelden als de poging geslaagd was. 

Er staan in dit boek nog duizenden records die voor de corona-uitbraak gevestigd werden en die nu al een beetje vreemd kunnen lijken, omdat er massa's mensen mee gemoeid zijn. En dat is ook het geval voor de Belgische records waar we hier iets dieper op ingaan.

Het grootste aantal zandsculpteurs

Op 23 augustus 2019 namen in Middelkerke 404 mensen deel aan een evenement op het strand dat was opgezet door Sculpture Westende. 

De deelnemers kregen allemaal een vierkant stukje strand toegewezen en het was de bedoeling om daar simultaan een zandsculptuur te maken van een schildpad, naar een voorbeeld. Daarmee wou men de aandacht vestigen op de bescherming van het strand en het leven in de oceanen. 

Uiteindelijk keurden de juryleden van Guinness 396 sculpturen goed, 8 andere zullen niet genoeg op de voorbeeld-schildpad geleken hebben, en dat was ruim voldoende om het vorige record te verpulveren. Dat was in Taiwan gevestigd met 287 zandsculpturen van dolfijnen. 

396 schildpadden van zand verpulverden het record van 287 zanddolfijnen.
Middelkerke

Origami vissen

Ook het volgende Belgische record heeft te maken met dieren, in dit geval vissen. Als eerbetoon aan de lange maritieme geschiedenis van Antwerpen, wilde Boek.be, de Vlaamse uitgeversorganisatie achter de Boekenbeurs, de grootste uitstalling van origami-vissen realiseren.  

Aan de bezoekers van de Boekenbeurs werd tussen 29 oktober en 11 november 2019 gevraagd om een papieren visje te vouwen aan de hand van instructies. 

De visjes werden op een muur bevestigd en uiteindelijk waren het er 10.879, goed voor een record.  

De muur van visjes nog voor hij volledig was.
Boek.be Facebook

Werelduurrecord

Als er een ding is waar Vlamingen goed in zijn, dan is het wel wielrennen, en in deze editie van Guinness World Records hebben ze dan ook records op hun naam gezet. 

Het eerste is voor Victor Campenaerts, die een nieuw werelduurrecord vestigde, bij de heren - uiteraard -, met staande start, zonder gangmaker. 

Op 16 april 2019 reed hij in Aguascalientes in Mexico 55,089 kilometer in een uur tijd. Dat was 563 meter meer dan Bradley Wiggins op 7 juni 2015. 

Negen eerdere aanvallen op het werelduurrecord waren mislukt. 

Een trotse Victor Campenaerts na een persconferentie in Mexico over zijn werelduurrecord.

De jongste

Op 3 augustus 2019 schrijft de jonge belofte Remco Evenepoel de Clásica San Sebastián op zijn naam. Evenepoel is op dat ogenblik 19 jaar en 190 dagen oud en wordt zo de jongste winnaar ooit op de UCI World Tour.

Door die klassieker te winnen, wordt hij ook de op twee na jongste winnaar van een klassieker ooit. Hij moet Victor Fastre laten voorgaan, die 18 jaar en 362 dagen oud was toen hij in 1909 Luik-Bastenaken-Luik won, en Georges Ronsse, die 19 jaar en 10 dagen oud was toen hij in 1925 eveneens Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef. 

Eerder die zomer had Evenepoel zijn eerste overwinning in een professionele wielerwedstrijd behaald door op 16 juni de Ronde van België te winnen. Niets deed toen vermoeden dat 2020 een rampjaar zou worden voor zowat iedereen, en voor Evenepoel in het bijzonder. 

Remco Evenepoel op het erepodium van de Clasica San Sebastian.
2019 Getty Images

Eerste mannetje op de maan

Naast Belgische records uit 2019, staan er in de nieuwste editie ook nog oudere. Bijvoorbeeld de zwaarste pompoen ter wereld, 1.190,49 kilogram, een record uit 2016 - gefeliciteerd Mathias Willemijns - en ook het eerste beeldje op de maan. 

Dat 8,5 cm lange beeldje uit aluminium, 'Fallen astronaut', werd gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck en op 2 augustus 1971 werd het door de Amerikaanse Apollo 15-astronauten David Scott en James Irwin op de maan geplaatst, op de landingsplaats Hadley-Apennine. 

Het kleine mannetje stelt een 'gevallen astronaut' voor en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wilde zo de Russische en Amerikaanse astronauten herdenken die gestorven zijn tijdens hun werk.

Naast het beeldje staat dan ook een gedenkplaatje met de namen van 14 gestorven astronauten, onder meer de bemanning van 'Apollo 1', die in 1967 in een brand tijdens een lanceringstest omkwamen, en de bemanning van Soyoez 11 van de Sovjets, die zowat een maand voor het beeldje op de maan geplaatst werd, stierven tijdens de terugreis van het Saljoet 1-ruimtestation omdat de druk in hun capsule was weggevallen. 

'Fallen astronaut' op de maan met de gedenkplaat met 14 namen van 'gesneuvelde' astronauten..
NASA/Public domain

Meest gelezen