Wemmel heft samenscholingsverbod voor overlastjongeren op: "Ze krijgen clublokaal mits voorwaarden"

De gemeente Wemmel heft het samenscholingsverbod voor jongeren die voor overlast of vandalisme zorgden op. De jongeren krijgen nu een eigen clublokaal ter beschikking, maar daar hangen een paar voorwaarden aan vast. "We kunnen  het samenscholingsverbod altijd opnieuw invoeren", zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel).

De voorbije maanden kwam Wemmel meermaals in het nieuws omdat een 30-tal jongeren voor overlast in de gemeente zorgde. Van geluidsoverlast over vandalisme en sluikstorten tot zelfs joyriden of brand stichten. Sinds eind vorig jaar gold er daarom een samenscholingsverbod voor jongeren die kwade bedoelingen hebben. "Die aanpak heeft geloond", vindt burgemeester Vansteenkiste. "Zo’n 25 jongeren zijn geïdentificeerd en onze jeugdconsulent en gemeentediensten zijn nu met hen in gesprek gegaan om te luisteren naar hun grieven.” Na grondig overleg met de jongeren wordt het samenscholingsverbod nu opgegeven. 

Een plek voor de jeugd

De jongeren, die zelf hebben aangegeven dat er amper iets voor hen is in de gemeente, krijgen nu een eigen clublokaal. Al staat daar wel iets tegenover. "We geven hen zes maanden de tijd om zich te organiseren. Ze moeten zich groeperen als vereniging, een aantal activiteiten op touw zetten, en ze moeten zich kenbaar maken aan de andere jongeren in Wemmel", aldus Vansteenkiste. "En daarna zullen zij zich moeten inzetten in het sociale leven van de gemeente. We verwachten dat ze vier tot vijf keer per jaar iets terug doen voor de gemeenschap, zoals bijvoorbeeld deelnemen aan een zwerfvuilactie of helpen bij activiteiten op de jaarmarkt." En wat als ze dat niet doen? "Dan moeten we bekijken wat de toekomst zal brengen en zullen we vooral op zoek moeten gaan naar de reden waarom ze dat niet doen."

De gemeente kan het samenscholingsverbod op elk moment herinvoeren als de jongeren zich opnieuw zouden misdragen.

Meest gelezen