ImageGlobe

Hogeschool Gent start met eigen contactopsporingssysteem via QR-codes: "Volledig anoniem en vrijwillig"

De Gentse hogeschool HOGENT start vandaag met het plaatsen van een grootschalig contactopsporingssysteem op 11 campussen en in 27 gebouwen van de school. Studenten die naar een bepaalde locatie moeten voor een les kunnen dan met de gsm inloggen via een QR-code. Daarmee laat de student weten waar en op welk moment zij of hij aanwezig was. Het opvolgingssysteem is volledig anoniem en op vrijwillige basis.

Volgende week start het academiejaar en de hogeschool van Gent wil haar 15.000 studenten en 2.000 personeelsleden zoveel als mogelijk beschermen tegen eventuele besmettingen met het coronavirus. "Wij willen preventief te werk gaan tegen Covid 19. We geloven dat een contactopsporingssysteem daarin kan helpen", zegt Isabelle Claeys van HOGENT. "We gaan op strategische plaatsen QR-codes aanbrengen in de verschillende campussen. Het gaat om de meest 'gevaarlijke' plaatsen zoals laboratoria, leslokalen waar praktische lessen worden gegeven, vergaderzalen en ontspanningsruimtes."

Dit is een volledig anoniem en vrijwillig systeem
Isabelle Claeys van de Gentse hogeschool

Vrijwillig

"Als studenten of externen onze gebouwen binnengaan, dan kunnen die vrijwillig kiezen om de QR-code te scannen", legt Claeys uit. "Stel dat een persoon achteraf besmet blijkt te zijn met het coronavirus, dan krijgt die een authorisatiecode van de dienst preventie." Met die code kunnen anderen via het systeem anoniem op de hoogte gebracht worden. "Iedereen die op dezelfde plaats is geweest, op hetzelfde moment, zal de eerstvolgende keer dat ze inscannen, op de hoogte gebracht worden dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon."

Anoniem

Het systeem kan enkel werken indien de studenten, personeelsleden én externen de QR-codes consequent inscannen. Het is een heel eenvoudig systeem, legt Claeys uit, en bovendien volledig anoniem: "De school heeft op geen enkele manier toegang tot de gegevens die gescand worden. Alles blijft anoniem op de eigen smartphone en er hoeft ook geen bluetooth gebruikt te worden. De studenten gebruiken geen extra batterij", benadrukt Claeys. "Je hoeft je niet te registreren of een account aan te maken. Er moet niets gedownload worden, er is geen registratie nodig en er worden ook geen mails verstuurd."

Stickers met QR-codes

Omdat de hogeschool het belangrijk vindt dat het scannen vrijwillig gebeurt, wil zij sensibiliseren in de hoop om iedereen mee te krijgen. "We werken aan een communicatieplan en het kleven van de stickers met de QR-code is daarvan de start." Het systeem heet 'Savitas QR' en is uitgewerkt door een externe firma. In totaal worden 25 werkdagen uitgetrokken om de QR-codes overal te plaatsen. "De laboratoria en practica krijgen voorrang. Voor onze bachelors is het vaardigheidsonderwijs heel belangrijk. Dus die praktische lessen moeten kunnen doorgaan ongeacht of het code oranje of rood zal worden in de toekomst."

De hogeschool kon ook gekozen hebben voor volledig afstandsonderwijs, maar: "Studenten zijn gebaat bij persoonlijk contact", zegt Claeys. "Voor hun welzijn is het beter om naar de lessen komen. Dit schooljaar is er een mix van online en offline leren."

Het gaat om een primeur, zegt de hogeschool, want zij is de eerste hoger onderwijsinstelling die met het Savitas QR-systeem aan de slag gaat. De hogeschool begint deze namiddag met het kleven van de eerste stickers in gebouw T van campus Schoonmeersen. 

Meest gelezen