Programmamakers manipuleren fragment "Huizenjagers": "Bedoeld als ludieke knipoog"

De programmamakers van het populaire realityprogramma "Huizenjagers" op Vier zijn betrapt op het vervalsen van een beeld. In de uitzending van gisteren werd het huis van kandidaat-kopers Kaat en Gil getoond, met op de achtergrond twee hoogspanningsmasten. Maar die masten staan er in werkelijkheid niet. Dat merkte een buurtbewoner op die zijn verbazing deelde op Twitter.

In "Huizenjagers" gaan elke week drie makelaars op zoek naar een geschikt huis voor de kandidaat-kopers. In de aflevering gisteren waren dat Kaat en Gil uit Gentbrugge. Zij zijn naar eigen zeggen om gezondheidsredenen genoodzaakt om te verhuizen. Kaat is namelijk stralinggevoelig en het huis waar ze nu wonen is "omsingeld door zendmasten".

Terwijl Kaat dit zegt, staat ze voor haar huis. In de achtergrond staan inderdaad twee hoogspanningsmasten, en tegelijk horen we het geluid van elektriciteit. "Beeldmanipulatie", merkt buurtbewoner David De Pue op. Hij post op Twitter een screenshot uit de aflevering, naast een foto van de straat op Google Streetview. Daarop is te zien dat er in werkelijkheid geen hoogspanningsmasten staan op die plek. Ook andere kijkers geven hem gelijk.

Productiehuis Zodiak, dat het programma produceert, reageert in een schriftelijke reactie: "Het klopt dat de zendmasten in postproductie werden toegevoegd om het verhaal te onderstrepen met een knipoog."

We doen dit wel vaker op een ludieke manier om de kijker onder te dompelen in het verhaal

Productiehuis Zodiak

"We willen het verhaal altijd zo duidelijk mogelijk schetsen naar de kijker toe. (...) We hebben dit ook hier zowel visueel als auditief proberen te benadrukken bij de voorstelling van de kandidaten, met hoogspanningsmasten en een knetterend geluidseffect met het oog op een helder verhaal brengen. Dit doen we wel vaker op een ludieke en absurde manier om de kijker volledig onder te dompelen in het verhaal, denk maar aan een extra luide claxon van een vrachtwagen die op een drukke baan passeert of grappige dierengeluiden om het landelijk karakter van een gemeente te onderstrepen. En dat is ook hier gebeurd."

Tv-zender Vier benadrukt dat er met de producent afgesproken is "om in de toekomst mogelijke verwarring te vermijden en de kijker altijd duidelijk te informeren als er grappige of ludieke beeldelementen toegevoegd worden. Dit geldt ook voor alle andere VIER-programma’s." 

Meest gelezen