Celebrity's bevriezen Facebook- en Insta-account: "Foute informatie heeft serieuze impact op presidentsverkiezingen"

Kim Kardashian West en tientallen andere celebrity's zullen hun socialemedia-account vandaag 24 uur lang bevriezen uit protest voor "de haat, propaganda en desinformatie" die er op deze kanalen verspreid wordt.  

"Ik kan niet aan de zijlijn staan en stil blijven, terwijl groepen verdeeldheid zaaien en de VS willen splijten", stelt realityster Kardashian West. "Foute informatie die gedeeld wordt op sociale media heeft een serieuze impact op onze verkiezingen en ondermijnt onze democratie." Begin november wordt een president verkozen in de VS. Afgelopen zomer deed rapper Kanye West - de echtgenoot van Kim Kardashian - nog een gooi naar het presidentschap.

De boycot krijgt navolging van sterren als Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Sacha Baron Cohen, Katy Perry en Ashton Kutcher, en maakt deelt uit van de #StopHateforProfit-campagne van een aantal mensenrechtenorganisaties.

Zij klagen sinds juni aan dat Facebook en Instagram niet genoeg doen om haatdragende taal en desinformatie tegen te gaan. Vorig jaar beloofde Facebook-baas Mark Zuckerberg nieuwe regels om desinformatie aan te pakken, maar vrijheid van meningsuiting blijft centraal staan.

Meer dan 90 bedrijven besloten alvast te stoppen met adverteren op socialemediakanalen wat onder meer de aandelen in Facebook deed zakken.   

Meest gelezen