Van hero to zero, lijkt het bij sommige fans.

Nee, Rowling is niét dood, maar #RipJKRowling leeft: hoe haar populariteit een knauw lijkt te krijgen na nieuw boek

Haar nieuwste boek "Troubled blood" ligt nog maar net in de rekken en Potter-schrijfster J.K. Rowling krijgt alweer een storm van kritiek te verduren. Een krantenjournalist die het boek al las, schrijft dat Rowling een negatief beeld neerzet van transgenders. Goed voor de hashtag #RipJKRowling op Twitter, omdat fans haar niet langer meer begrijpen. Wat is er aan de hand?

"Troubled blood" dat Rowling uitbrengt onder het pseudoniem Robert Galbraith, kreeg een eerste lezing door de Britse krant de Daily Telegraph en recensent Jake Kerridge vat de moraal van het verhaal samen als "vertrouw nooit een man in vrouwenkleren".

"Troubled blood" volgt twee privédetectives die een zaak uit 1974 herbekijken en een psychopatische seriemoordenaar op het spoor zijn. Het klinkt als een veelbelovende thriller, maar één detail beroert de gemoederen: de potentiële dader is een crossdresser, een man die niet in het verkeerde lichaam is geboren maar de drang voelt om vrouwenkleren aan te trekken. De vrouwenkleren worden in "Troubled blood" gedragen tijdens het plegen van de misdaden.

VOOR WIE VERDER LEEST: SPOILER ALERT

Een andere krant, The Guardian, vindt dat de samenvatting van collega Kerridge te kort door de bocht is. Journaliste Alison Flood, die het boek ook op voorhand kreeg, zag in de vrouwenkleren (een pruik en roze jas) louter een manier van de moordenaar om slachtoffers te misleiden en te lokken naar zijn bestelwagen. The Telegraph gebruikt ook het woord "travestiet", terwijl Rowling nooit het woord "travestiet" heeft geschreven.

De doodsteek?

Hoe het ook geïnterpreteerd wordt: op Twitter is de hashtag  #RipJKRowling trending waarbij fans de schrijfster, die met haar Harry Potter-reeks haast een iconische status bereikt had, niet langer begrijpen. 

Rowling werkte zich begin juni al in de nesten met onderstaande tweet. Ze gaf commentaar op een artikel waarin een opiniemaker het had over "mensen die menstrueren". Rowling worstelde met die omschrijving, want volgens haar was daar een eenvoudigere beschrijving voor, mensen die menstrueren zijn volgens haar namelijk gewoon "vrouwen". 

Die uitlating van Rowling werd door menig Twitteraar toen als "transfoob" bestempeld, aangezien ook sommige transmannen kunnen menstrueren. Daarop ging Rowling zich nog verder verklaren in een reeks tweets. Opmerkelijk: de schrijfster moest het duidelijk stellen zonder de steun van acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson die Harry Potter en Hermelien Griffel vertolken in de Potterfilms.

Vorige maand gaf Rowling dan weer een prijs terug - de Ripple of Hope voor mensen die zich inzetten voor sociale verandering - omdat de vereniging achter de onderscheiding haar tweets ook transfoob vond.

Rowling ontkent absoluut dat ze transgenders haat. "Maar door het concept geslacht te schrappen ontnemen we veel mensen de mogelijkheid om op een betekenisvolle manier te praten over hun leven", vindt ze. En ze blijft met haar mening haar geweten volgen, benadrukt ze.  

Jonge mensen zagen Rowlings fictie ooit als een ontsnappingsoord van troost en vriendschap

Mermaids, Britse organisatie die transgender kinderen ondersteunt

Met Rowlings nieuwste boek "Troubled blood" is het kookpunt van sommige fans echter bereikt en ze menen dat haar carrière werkelijk op een dood punt is beland.

Mermaids, een Britse organisatie die transgender kinderen en hun families ondersteunt, verklaart de plotse "afkeer" voor Rowling als volgt: "We zijn getuige van een reële pijn die jongeren voelen. Jongeren die mevrouw Rowlings fictie ooit zagen als een veilig ontsnappingsoord van troost en vriendschap. Haar laatste boek zou dat gevoel wel eens in twijfel kunnen trekken."

De schrijfster zelf onthoudt zich (voorlopig) van enige commentaar op de gloednieuwe hetze.

Meest gelezen