Julia Toumassian (20) pas afgestudeerd als beiaardier: "Het is een leuke gedachte dat het hele centrum van Mechelen je kan horen"

Julia Toumassian (20), Serafima Yavarouskaya (21) en Elien Van den Broeck (17) studeerden pas af aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Julia speelde vandaag haar eerste concert met het diploma op zak in de Sinte-Mettetuin in Mechelen. "Vroeger waren het vooral oudere mannen die beiaard speelden, maar de laatste decennia zijn ze lichter geworden en zie je meer en meer vrouwen en jonge mensen beiaard spelen." Naast de beiaard hoog in de Sint-Romboutstoren heeft de school intussen ook een kleinere mobiele beiaard in een paviljoen in de tuin.

In een zonovergoten Sinte-Mettetuin in Mechelen speelt Julia woensdagmiddag haar eerste concert als gediplomeerd beiaardier. Dat gebeurt op de kleinere mobiele beiaard die de Koninklijke Beiaardschool Mechelen daar heeft staan in een paviljoen. Zenuwachtig is ze niet meer: "Zondag was het veel erger toen ik mijn examen moest afleggen", lacht ze.

Door corona kon ze een tijdlang ook niet spelen. "Van maart tot midden mei mochten we niet naar de school komen. Daarna hebben we een planning opgemaakt, zodat iedereen om de beurt kon gaan spelen. We hebben een speciaal ontsmettingsmiddel voor de hendels, maar de beiaard is best wel een coronaproof instrument, want als je in de toren speelt, zit je daar helemaal alleen." 

Ook het publiek hoeft geen zaal in: "Ja, je speelt anoniem en toch bereik je heel veel mensen. Vroeger vond ik het fijn dat niemand me kon zien, want ik was nogal verlegen. Nu vind ik het niet meer erg om in de tuin te spelen."

"Al mijn kracht nodig"

Julia was pas 8 toen ze met beiaardlessen begon. "Ik wou een instrument spelen en dacht eerst aan piano. Maar ik ben geboren en getogen in Mechelen en kende een paar oudere kinderen die les volgden aan de beiaardschool hier. Het is, geloof ik, de grootste ter wereld en er komen studenten van over de hele wereld. Na een aantal concerten was ik helemaal overtuigd."

"Vroeger waren er vooral mannen die beiaard speelden. Het was dan ook een zwaar instrument. Onze directeur vertelde ook eens dat hij nog leren pinkbeschermers moest dragen om de beiaard te kunnen bespelen. Tegenwoordig zijn ze lichter, al heb ik nog altijd al mijn kracht nodig. En als je boven in de toren gaat spelen, komen er ook nog eens 400 trappen bij", lacht ze. 

Maar vandaag hoef je niet meer altijd te klimmen. De beiaardschool heeft ook een mobiele beiaard in de tuin staan. Die maakt het ook mogelijk om samen te spelen met andere muzikanten. Zo speelde vandaag ook een vriend mee op djembé (een Afrikaans trommelinstrument) voor één nummer.

Meest gelezen