Kat verplicht aan de leiband? In Nederland gaan stemmen op, “maar zo zit een kat niet in elkaar”, zegt kattenkenner

Dierenarts en gedragsspecialiste Tiny De Keuster is tegen het verplicht maken van een leiband voor katten. In Nederland woedt die discussie, omdat poezen te veel waardevolle dieren doden en zo de biodiversiteit bedreigen. 

In Nederland woedt de discussie al enkele dagen. In het programma "Nieuwsuur" kwamen ecologist Chris Smit en jurist Arie Trouwborst ervoor pleiten om loslopende katten te verbieden. Volgens hen zijn katten een gevaar voor heel wat zeldzame dieren en overtreden eigenaars van loslopende katten een Europese wet op de biodiversiteit.

Dierenarts en gedragsspecialiste Tiny De Keuster uit Lievegem twijfelt eraan of dit de goede aanpak is. “Een kat is geen hond, het zit niet in zijn natuur om aan de leiband te lopen. De meeste huiskatten zijn nog sterk verwant aan de wilde kat, die instinctief graag jaagt. Het zou voor deze katten niet goed zijn voor hun welzijn om een leiband aan te doen.”

Sommige soorten wel

Bepaalde raskatten kunnen wel aan de leiband gehouden worden, zoals Siamese katten. “Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde katten hondeneigenschappen vertonen”, gaat Tiny De Keuster verder. “Ze wandelen mee, ze apporteren balletjes en kunnen mee op reis, maar bij de meeste huiskatten lukt dat dus niet.”

Moet je wel een kat kopen?

Tiny De Keuster heeft wel oren naar de bezorgdheden van de vogelbescherming. “Het klopt dat katten heel wat vogels doden, toch moeten we naar een andere aanpak streven.” Daarbij wijst De Keuster de poezenbazen op hun verantwoordelijkheid: “Woon je in een gebied waar zeldzame vogels broeden, hou dan je kat binnen of overweeg om er helemaal geen te kopen.” 

Meest gelezen