KULeuven test 360 kinderen in Pelt en Alken op antistoffen: "We willen weten hoe corona zich gedraagt bij kinderen"

De KU Leuven gaat kinderen in Pelt en Alken testen op antistoffen voor het coronavirus. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De onderzoekers zullen speeksel- en bloedstalen afnemen van 180 kinderen uit Alken en 180 kinderen uit Pelt. 

Deze maand nog worden de kinderen in Alken en Pelt getest. Iedereen die er naar de lagere school gaat, kan deelnemen aan het onderzoek. In het middelbaar onderwijs mikken de onderzoekers op het eerste en tweede jaar. “Bij die leeftijden hebben we heel weinig informatie over de circulatie van het virus”, verduidelijkt professor Corinne Vandermeulen van de KU Leuven. “Het doel van de studie is om in beide gemeenten na te gaan hoe het virus de voorbije maanden gecirculeerd heeft bij kinderen. We gaan via de scholen ouders uitnodigen om hun kinderen te laten deelnemen. In de loop van de komende twee weken zullen bij die kinderen op school een bloed– en speekselstaal worden afgenomen."

Vergelijkend onderzoek

Het is niet toevallig dat er kinderen uit Alken en Pelt getest worden. "We vergelijken Alken en Pelt, omdat Alken in het voorjaar het hardst getroffen is terwijl er in Pelt toen heel weinig gevallen zijn gemeld. Zo willen we onderzoeken of het virus zich op die plekken anders heeft gedragen bij volwassenen en kinderen", vertelt Vandermeulen. "De opvatting dat het virus bij kinderen niet zo besmettelijk is, kan fout zijn. Daarom willen we meer te weten komen."

Volgende week krijgen de ouders in Pelt en Alken een brief met meer informatie en een vragenlijst. In de tweede helft van oktober zouden de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Meest gelezen