Leven op kot in code oranje: "Misschien dat ik meer zal studeren nu er geen fuiven zijn"

De Universiteit Hasselt start maandag het academiejaar in code oranje. Dat wil zeggen dat er meer online les gegeven wordt. Voor kotstudenten is zo'n stil begin niet evident, want ook fuiven of cantussen zitten er voorlopig niet in. Hoe leer je dan je medestudenten kennen? 

De UHasselt heeft altijd al les gegeven in kleinere groepen. Dat is een voordeel in coronatijd, want net door die kleinere klassen kunnen studenten tijdens code oranje nog altijd 5 halve dagen per week naar de campus komen. Op de universiteiten in Antwerpen en Gent, waar ook gestart wordt in code oranje, zijn de lessen op de campus beperkt tot 1 dag per week. Om nieuwe mensen te leren kennen, hebben de studenten van de UHasselt dus een streepje voor.  

Toch hadden de eerstejaars zich een ander studentenleven voorgesteld. "Ik ben al een paar dagen op kot, maar heb nog niemand gezien", zegt een student. "Iedereen blijft op z'n kamer. Een keertje ben ik in de keuken geweest om wat te koken, maar ik was daar toen alleen." De student hoopt dat hij via sociale media wat medestudenten zal leren kennen. 

Betere resultaten

Een andere studente hoopt dat ze door de verscherpte maatregelen wat meer achter haar boeken zal kruipen. "Als we niet kunnen afspreken en niet mogen fuiven, studeer ik misschien meer", zegt ze. "Die beperking zou wel eens een voordeel kunnen zijn, want ik feest graag." Maar een andere studente heeft het er moeilijker mee. "Dat wil ook zeggen dat we niet samen kunnen studeren in de bib of op kot, en dat duwtje in de rug heb ik wel nodig."

Als we niet kunnen fuiven, studeer ik misschien meer. En dan behaal ik misschien betere resulaten
Studente aan de UHasselt

Om de studenten op sociaal vlak niet in de kou te laten staan, heeft de universiteit een evenementenbureau ingeschakeld. Dat kijkt samen met de studenten hoe initiatieven aangepast kunnen worden, zodat ze toch kunnen plaatsvinden onder veilige omstandigheden. Op de universiteit zijn ze zich ervan bewust dat goede sociale contacten belangrijk zijn om ook goed te kunnen studeren. 

Meest gelezen