Limburgse bedrijven hebben zich vorig jaar gewapend tegen de coronacrisis

2019 was een goed jaar voor de Limburgse bedrijven. Ze groeiden op vele vlakken en vooral hun rendement verbeterde. Daardoor waren de bedrijven vrij weerbaar op het ogenblik dat de coronacrisis toesloeg. Dat blijkt uit de jaarlijkse top 500 van werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Ieder jaar presenteert werkgeversorganisatie VKW Limburg zijn top 500, waarin de grootste bedrijven gerangschikt zijn op basis van hun omzet. De top is ongewijzigd gebleven in 2019. Staalbedrijf Aperam in Genk blijft nummer 1 met de grootste omzet, bijna 1,5 miljard euro. Transport- en logistieke groep H.Essers is dan weer de grootste werkgever uit de top 500 met bijna 2.400 personeelsleden. 

Dienstensector doet het goed

De Limburgse top 500-bedrijven lieten in 2019 een totale omzet van 35,61 miljard euro optekenen. Dat is 3,1 procent meer dan in 2018. Vooral de dienstensector zorgde voor die heropleving. Toch blijft Limburg nog een sterk geïndustrialiseerde regio: de industrie neemt 46,9 procent van de totale top 500-omzet voor haar rekening. 

De werkgelegenheid bij de top 500-bedrijven steeg met 6,4 procent tot een totaal van 100.298 werknemers. De groei zit quasi volledig bij de dienstenbedrijven die met 45,8 procent het grootste aandeel in de totale top 500 werkgelegenheid vertegenwoordigen. In de industrie en bouw verdwenen wat jobs. Na twee jaren van terugval, ging de rendabiliteit van de bedrijven in dalende lijn, maar vorig jaar stegen de nettowinsten met gemiddeld procent. In de bouw en de diensten groeide het zelfs met meer dan 50 procent. De  bedrijven hebben ook aanzienlijk meer geïnvesteerd. Het slechte nieuws is dat de export op het laagste niveau in tien jaar zat, en dat nog voor de uitbraak van de coronacrisis. In een jaar tijd is die alweer met 3 procent gezakt, en dat komt vooral op rekening van de grote bedrijven.

Er moet wel nog afbetaald worden

Maar omdat ondertussen de coronapandemie de economie overhoop haalde, liet VKW Limburg een bijkomend onderzoek doen door Deloitte. Daaruit blijkt dat de Limburgse bedrijven een sterk fundament hebben. Ze zijn de voorbije jaren vooral gegroeid met eigen kapitaal, in plaats van geld te lenen. Dat maakt het makkelijker om de huidige crisis te doorstaan. Toch maakt voorzitter Marc Meylaers zich zorgen: "De coronacrisis heeft de pauzeknop van de economie ingedrukt. De bedrijven hebben daardoor hun cash moeten aanspreken, terwijl die cashpositie belangrijk is om dit en volgend jaar door te komen. We pleiten daarom om de relatie met de bank levend te houden. De regering heeft ook goed en snel gehandeld door bij het begin van de crisis uitstel van betaling toe te staan. Maar wat gaat het worden als later dit jaar de bedrijven aan de afbetaling van hun fiscale en sociale achterstand moeten beginnen?"

Meest gelezen